Πρωτοβουλία - μυστήριο Σαρκοζί για την Ελλάδα, σήμερα στο Παρίσι - iefimerida.gr

Πρωτοβουλία - μυστήριο Σαρκοζί για την Ελλάδα, σήμερα στο Παρίσι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία ακόμη κρίσιμη συνάντηση θα έχειτο απόγευμα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να ανακοινώσει μια σημαντική πρωτοβουλία για την Ελλάδα.

Οι πληροφορίες που διαρρέονται από τη γαλλική πρωτεύουσα δεν διευκρινίζουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται ενώ και από την ελληνική πλευρά, τηρείται σιγή ιχθύος.

Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Παρίσι προερχόμενος από τη Βαρσοβία, όπου χθες συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βρετανίας, καθώς επίσης με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας και τους προέδρους της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. και της Ανατολικής Συνεργασίας.

Λίγο πριν την αναχώρησή του από την πρωτεύουσα της Πολωνίας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Η Ανατολική Συνεργασία

Υπέρ της προώθησης της «Ανατολικής Συνεργασίας» με την Ε.Ε. μέσω ενός συγκεκριμένου πλαισίου αξιών και κανόνων τάχθηκε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. και της Ανατολικής Συνεργασίας.

«Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, η ΕΕ έπρεπε να εστιάσει την προσοχή της σε άλλες περιοχές της γειτονιάς της και πιο συγκεκριμένα στον Νότο, εξαιτίας των ιστορικών εξελίξεων στην περιοχή. Ωστόσο παραμένει αναγκαιότητα, αλλά και εξαιρετική πρόκληση, να συνεχιστεί ταυτόχρονα η Εταιρική Σχέση της Ε.Ε. ιχνηλατώντας τις προοπτικές και τις δυνατότητες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στην οποία έχουμε επενδύσει αρκετά», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Στο δείπνο που παρέθεσαν στις εθνικές αντιπροσωπείες, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τούσκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι και το οποίο έλαβε χώρα στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας "Κοπέρνικος", ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη την πολωνική προεδρία της Ε.Ε. για την πρωτοβουλία σύγκλησης της Συνόδου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, επισήμανε ότι η Ε.Ε. πρέπει να επωφεληθεί από την σημαντική δουλειά που έχει γίνει για την Ανατολική Εταιρική Σχέση από το 2009 και τόνισε ότι από τότε έως σήμερα έχουν προωθηθεί εταιρικές συμφωνίες, αλλά και ολοκληρωμένες ζώνες ελεύθερου εμπορίου με εντυπωσιακή πρόοδο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, και στα ζητήματα των διευκολύνσεων για τη βίζα, γεγονός που το χαρακτήρισε καλό οιωνό για το μέλλον του εγχειρήματος.

Αναφορικά με τις πολυμερείς σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι είναι σημαντικές οι τέσσερις θεματικές «πλατφόρμες», όπως για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, για το Euronest και το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σημειώνεται ότι το Euronest είναι ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και αποτελείται από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (60 μέλη) και των κοινοβουλίων της Ουκρανίας, Μολδαβίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας,(10 μέλη), ενώ μέχρι τις εκλογές του 2010 συμμετείχε και η Λευκορωσία η οποία απεβλήθη από το Euronest ,καθώς ο ΟΑΣΕ θεώρησε ως προβληματικές τις εκλογές που διεξήχθησαν τότε στη χώρα. Στον επίσημο ιστοχώρο του Euronest, αναφέρεται ότι τα μέλη του Σώματος γίνονται δεκτά το ταχύτερο δυνατόν, εφόσον εκπληρώνουν τα πολιτικά κριτήρια μέλους του εν λόγω Σώματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ