Business Insider: Καλό το δημοψήφισμα, θα ξεκαθαρίσουν οι Ελληνες - iefimerida.gr

Business Insider: Καλό το δημοψήφισμα, θα ξεκαθαρίσουν οι Ελληνες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα δημοψήφισμα σε σχέση με τη διάσωση της Ελλάδας θα μπορούσε να αποτελέσει μια σπάνια ευκαιρία και για την ελληνική, αλλά και τη γερμανική κυβέρνηση.

Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος του Business Insider Μάικ Μπερντ, ο οποίος επισημαίνει πως «η Ελλάδα οδεύει πρόσω ολοταχώς στη χρεοκοπία, αν δεν βάλει σύντομα χέρι σε μέρος των μετρητών του προγράμματος διάσωσης».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως τα αγκάθια είναι οι συντάξεις και η αγορά εργασίας, με «τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αντίθετες με την υπόλοιπη Ευρώπη», αλλά ένα πράγμα που θα μπορούσε να γίνει «πριν η χώρα ξεμείνει εντελώς από χρήματα» είναι ίσως ένα δημοψήφισμα πάνω στη δανειακή συμφωνία.

H μεγάλη αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας: Και εντός ευρώ και χωρίς λιτότητα

Ο δημοσιογράφος τους Business Insider επισημαίνει ότι «υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση την ελληνική κοινή γνώμη όπου θα απευθυνθεί το όποιο δημοψήφισμα: Η χώρα είναι έντονα κατά της λιτότητας και εξ ίσου έντονα υπέρ του ευρώ».

Στην Ελλάδα «παρά τον απίστευτο οικονομικό πόνο που βιώνει τα τελευταία χρόνια -παρόμοιο με εκείνο της Μεγάλης Υφεσης (του 1929), το ποσοστό εκείνων που στηρίζουν την έξοδο από το ευρώ είναι πολύ χαμηλό». Για την ακρίβεια, περίπου τα δύο τρίτα των Ελλήνων επιθυμούν παραμονή εντός ευρώ, αλλά τα τέσσερα πέμπτα των πολιτών θέλουν επίσης την απόρριψη του Μνημονίου, της συμφωνίας δηλαδή για λιτότητα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

O Βρετανός οικονομικός αναλυτής τονίζει ότι αυτές οι δύο απόψεις των Ελλήνων είναι «θεμελιωδώς ασύμβατες». «Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με το βασικό επιχείρημα πως θα τερματίσει τη λιτότητα, κρατώντας την Ελλάδα εντός ευρώ, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί. Στα μάτια των επιβαρυμένων από το χρέος Ελλήνων, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δίκιο. Ομως τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κανένας άλλος υπουργός Οικονομικών στην Ευρώπη δεν συμφωνεί με αυτό, τουλάχιστον δημόσια».

Το δημοψήφισμα μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να κάνει τους Ελληνες να ζυγίσουν το κόστος του Grexit από τη μία και της λιτότητας από την άλλη

Ετσι, κατά το Μπερντ, «το δημοψήφισμα μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να κάνει τους Ελληνες να ζυγίσουν τις δύο αυτές επιλογές» για τις οποίες παραδέχεται ότι «είναι και οι δύο αρκετά φρικτές». Η πρώτη επιλογή είναι η επίτευξη δανειακής συμφωνίας με παραμονή στο ευρώ αλλά περαιτέρω λιτότητα και η δεύτερη είναι η απόρριψη της συμφωνίας η οποία θα προκαλέσει χρεοκοπία και η Ελλάδα θα τραβήξει τον δρόμο της μόνη της.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι εξ ίσου αντιφατικά κατά τον αρθρογράφο του Business Insider: η πλειοψηφία των Ελλήνων φαίνεται πως προτιμά την επίτευξη μιας επώδυνης συμφωνίας από το να ρισκάρει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ομως, οι ίδιες έρευνες δείχνουν πως οι ψηφοφόροι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται να προτιμούν το Grexit, αν δεν επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, έρχεται να προστεθεί και το ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι θετικός στη διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα επειδή τελικά, είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσει το πολύμηνο αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σημειώνεται, βέβαια, πως το Bloomberg αναφέρει πως το γερμανικό ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος αρκεί το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες θα είναι αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και να δεχθούν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα τα χρήματα, ή να αποχωρήσουν από το ευρώ.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευθεί πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δημοψήφισμα δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε δανειστές και ελληνική κυβέρνηση να βγουν και οι δύο κερδισμένοι

Κατά τον Μπερντ, «αυτός είναι ένας παράξενος τρόπος στον οποία για μια φορά, οι απογοητευμένοι με την Ελλάδα Ευρωπαίοι δανειστές της, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βγουν κερδισμένοι».

Πώς θα γίνει αυτό; Κατά τον οικονομικό αναλυτή του Business Insider, «οι δανειστές με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βάλουν μια τελεία και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να βγάλει από πάνω της τη δύσκολη απόφαση για το αν θα αποδεχθεί μια ακόμη επώδυνη συμφωνία, ρίχνοντας το βάρος της στο ελληνικό εκλογικό σώμα».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της HSBC Φάμπιο Μπαλμπόνι, το δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι «μια στρατηγική διατήρησης γοήτρου» με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνει τη στροφή στις απαιτήσεις της ΕΕ από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις» χωρίς να φανεί ότι τις προδίδει.

Ωστόσο, ο Μπερντ επισημαίνει ότι η διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος μπορεί να πάρει χρόνο και είναι πιθανόν να προκαλέσει νέες σημαντικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα μπορούσε να γίνει πριν η Ελλάδα χάσει μια προθεσμία αποπληρωμής των δανείων της, «αλλά θα δώσει στον ελληνικό λαό το αίσθημα -έστω και βάναυσα- πως παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και αποφασίζει ο ίδιος».

Business Insider: Καλό το δημοψήφισμα, θα ξεκαθαρίσουν οι Ελληνες | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ