«Τη στιγμή που η Ελλάδα αγωνίζεται να ικανοποιήσει τους διεθνείς πιστωτές της, πολλοί Έλληνες, δικαιολογημένα, αισθάνονται ότι η χώρα τους χρειάζεται όλη τη βοήθεια, τη φιλία και την αλληλεγγύη που μπορούν να πάρει». Αν και δεν είναι προφανές, ο Economist ασχολείται με τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας.
Όπως αναφέρει: «Ένας σημαντικός επισκέπτης έφτασε στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο και έγινε δεκτός από της αρχές της χώρας (πολιτικές, στρατιωτικές και εκκλησιαστικές), καθώς και από χιλιάδες απλών ανθρώπων. Μια ασημένια λάρνακα που περιέχει τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, έγινε δεκτή με τιμές στην Ελλάδα».
Ο Economist κάνει λόγο για «φαντασμαγορικό σόου» που συνδυάζει το θρησκευτικό συναίσθημα με την πατριωτική υπερηφάνεια. Το «δάνειο» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σηματοδοτεί μια ασυνήθιστα ευτυχισμένη στιγμή στις σχέσεις της με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας που από το 1204 είναι τεταμένες λόγω της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από δυτικούς στρατιώτες. Το άρθρο σημειώνει πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απολαμβάνει εγκάρδιες σχέσεις με τους καθολικούς ομολόγους του, μόνο που κι αυτός αντιμετωπίζει συχνά κριτική από την Ελλάδα για τις επαφές του με τη Ρώμη. Τα λείψανα θα παραμείνουν επί ελληνικού εδάφους για 15 ημέρες και στη συνέχεια θα επιστρέψουν με ένα ελληνικό πλοίο στη Βενετία, εκεί όπου φυλάσσονται από το 1003.
Ο Τσίπρας κάνει πίσω
Το ουσιαστικό θέμα, κατά το άρθρο, είναι ότι η τελετή υποδοχή των λειψάνων επιβεβαίωσε ότι η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και ο δεδηλωμένος άθεος Αλέξης Τσίπρας, δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν άμεσα στον εκπεφρασμένο στόχο του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας. «Βεβαίως, ο υπουργός της κυβέρνησης (σ.σ.: Πάνος Καμμένος) που ήταν παρών στον ερχομό των λειψάνων δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη μικρή εθνικιστική ομάδα των ΑΝΕΛ που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό».
Οι αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ
Το άρθρο σημειώνει πως δεν είναι όλοι ευτυχισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι το κράτος «δανείζει» την αξιοπρέπειά του σε ένα εκκλησιαστικό γεγονός. Ο Νίκος Φίλης, έχει αντιρρήσεις για την πρόθεση να μεταφερθούν τα λείψανα σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο, για να τα προσκυνήσουν οι ασθενείς, εφόσον το επιθυμούν. Κάνει λόγο για λάθος μήνυμα ότι μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική επιστήμη. Δήλωση που ήρθε σε σύγκρουση με εκπροσώπους της εκκλησίας και θρησκευόμενους Έλληνες.
Για να καταλήξει ο Economist: «Αναμφίβολα, υπάρχουν κι άλλα μέλη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που μοιράζονται τις ίδιες επιφυλάξεις του κ. Φίλη. Αλλά σε μια εποχή που η Ελλάδα μάχεται για την οικονομική ζωή της, θα ήταν μια επικίνδυνη τακτική, από την μεριά του Τσίπρα, να μπει στη μάχη με τους πνευματικούς καθοδηγητές της χώρας – είτε στη γη ή στον ουρανό».