Σε σχέδιο με τους τραπεζίτες κατέληξε χθες η κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη με τους προέδρους των 4 συστημικών τραπεζών, για φρένο στις εκροές καταθέσεων και στη φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες με το πράσινο φως από την κυβέρνηση θα εκπονήσουν σχέδιο για να περιοριστούν δραστικά τα μετρητά στις συναλλαγές.
Σημειώνεται ότι οι Ελληνες είναι οι Ευρωπαίοι που αγαπούν περισσότερο από όλους το φυσικό χρήμα και το χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους συναλλαγές τέσσερις φορές περισσότερο από τους εταίρους τους. Μάλιστα, η κρίση έχει εντείνει ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία των μετρητών, καθώς έχει ενταθεί και η αβεβαιότητα, αλλά δίνεται έτσι ένας τρόπος στους πολίτες να συνδιαλλέγονται «κρυφά», έχοντας έτσι τη δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν.
Στην Ελλάδα, το ύψος των μετρητών αντιστοιχεί στην παρούσα φάση στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, όταν στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν ξεπερνά το 6%-8%. Μάλιστα, το ύψος του κυκλοφορούντος φυσικού χρήματος στη χώρα μας ανέρχεται σε 43 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 13 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2014, ένα μήνα πριν ξεκινήσει δηλαδή η κρίση ρευστότητας στις τράπεζες, οπότε ανερχόταν στα 30,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, πέρα από το «ηλεκτρονικό» χρήμα, πολύ χαμηλή είναι στην Ελλάδα και η διείσδυση της χρήσης του «πλαστικού» χρήματος, καθώς, με βάση στοιχεία της Visa και της MasterCard, μόνο το 5% του συνολικού τζίρου της αγοράς πραγματοποιείται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα στην ευρωζώνη ανέρχεται σε 16% και μάλιστα σε χώρες όπως π.χ. η Δανία το φυσικό χρήμα οδεύει σχεδόν προς πλήρη κατάργησή του στις συναλλαγές.