Νομοθετικές πρωτοβουλίες στο… παιχνίδι των «αμοιβαίων υποχωρήσεων» με τους ευρωπαίους εταίρους αναλαμβάνει σταδιακά το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα και σε επόμενο στάδιο να δοθεί άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.
Η κυβέρνηση στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης, σε παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Πρόκειται για θέματα, που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και χθες, όπου έγινε σαφές ότι «το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα θα εξεταστεί με βάση την πορεία των διαπραγματεύσεων», με το περιβάλλον του πρωθυπουργού να διαμηνύει πως έχει γίνει ήδη η σχετική προετοιμασία. Οι υπουργοί τοποθετήθηκαν ένας ένας και στη συνέχεια έλαβαν τις πολιτικές κατευθύνσεις από τον πρωθυπουργό.
Ταυτόχρονα κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι απαιτείται χρόνος και επίλυση τεχνικών ζητημάτων ώστε η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει και άλλα νομοσχέδια, των οποίων η υλοποίηση εξαρτάται και από την πορεία της διαπραγμάτευσης.
«Επιταχύνατε εντός κόκκινων γραμμών»
Οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα έχουν ενεργοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα. Η χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διήρκησε σχεδόν πέντε ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε συνολική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα, ενώ συζητήθηκε διεξοδικά και η περαιτέρω πορεία τους.
Παρών άλλωστε ήταν και άνθρωπος που συνομιλεί με τους θεσμούς. Ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, αφού έδωσε στους υπουργούς το στίγμα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, έλαβε την εξουσιοδότηση να επισπευσθούν περαιτέρω οι διαβουλεύσεις στην κατεύθυνση για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Ξαναπιάνει δουλειά το Brussels Group
Σήμερα, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση-όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές-επιβεβαιώθηκαν οι κόκκινες γραμμές και δεν μετατοπίστηκε το βάρος αυτών.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι τεχνοκράτες ζητούν μετ’ επιτάσεως όλο και περισσότερα, είναι κοινή πεποίθηση πως η τελική λύση μπορεί να βρεθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο.
Πρώτος σταθμός, η σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας στις 21 Μαΐου με την Αθήνα να μην κρύβει την επιθυμία της ακόμα και για μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup-ει δυνατόν στις 22 Μαΐου- ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και να επικυρωθεί η τελική συμφωνία.
Τα «κομβικά» σημεία της διαπραγμάτευσης
Εκτός από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και το δημοσιονομικό κενό, υπάρχουν ακόμα ζητήματα που οι εταίροι θεωρούν κομβικά για την επίτευξη συμφωνίας:
- Υψος συντελεστών ΦΠΑ: η κυβέρνηση επιδιώκει ο νέος συντελεστής να είναι στο 15%-16% και οι εταίροι επιμένουν να είναι στο 18%-19%
- Ασφαλιστικο: Οι εταίροι εμμένουν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και σε περικοπές συντάξεων, με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει ενοποιήσεις ταμείων και περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
- Εργασιακά: Η Αθήνα θέλει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι εταίροι θέλουν απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και μη επαναφορά κατώτατου μισθού
Το σίγουρο τέλος, είναι ότι Αθήνα και Βρυξέλλες τα βρίσκουν:
- Στο σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια»
- Στην έναρξη των αποκρατικοποιήσεων ( με το Μέγαρο Μαξίμου να παραπέμπει για το θέμα του ΟΛΠ στο ΤΑΙΠΕΔ, δίχως άλλες λεπτομέρειες)