Σύμβουλος Ρέντσι: Ναι, κάνουμε πλάνα σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας - iefimerida.gr

Σύμβουλος Ρέντσι: Ναι, κάνουμε πλάνα σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ακόμη και δεν καταφέρει να πληρώσει μια δόση του χρέους της», αναφέρει ο οικονομικός σύμβουλος του Ματέο Ρέντσι, Φίλιπο Ταντέι. Αποκαλύπτει, δε, πως η Ευρώπη σχεδιάζει, ήδη, πλάνα ανάσχεσης της κρίσης.

Κατά τον Ταντέι, «από την μια ημέρα στην άλλη, κανείς δεν ξέρει αν η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως προς το χρέος». Για να προβεί στη συνέχεια, μιλώντας στο Bloomberg, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν πλάνα για να αποτρέψουν τους κινδύνους μετάδοσης σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

«Τα σχέδια αυτά θα τεθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον μετριασμό της επίδρασης που τυχόν θα έχει μια ελληνική χρεοκοπία. Είναι διανοητικό και αναλυτικό λάθος να πιστεύουμε πως μια χρεοκοπία θα οδηγήσει αυτόματα σε ένα Grexit. Το ευρώ δεν είναι απλώς ένα οικονομικό σχέδιο, αλλά ένα ισχυρό πολιτικό σχέδιο και είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε το ενιαίο νόμισμα χωρίς την Ελλάδα».

Ισχυρή ένδειξη

Κατά το αμερικανικό δίκτυο, τα σχόλια του Ταντέι είναι η ισχυρότερη δημόσια ένδειξη ότι οι πιστωτές της Ελλάδας ετοιμάζουν ένα σχέδιο σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί σε μια πληρωμή του χρέους της χώρας.

Έκτακτη υποστήριξη

Μάλιστα, ο Ταντέι προχωράει ακόμη περισσότερο και επιβεβαιώνει ότι μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη χρηματοδοτική υποστήριξη προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που φτάσει στη χρεοκοπία. «Αν βρεθούμε μπροστά σε ένα έκτακτο γεγονός, θα υπάρξει και μια έκτακτη υποστήριξη. Τα σχέδια καταρτίζονται σε κατάλληλα ευρωπαϊκά φόρουμ, έτσι ώστε να προετοιμαστούν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας». Παρόλα αυτά, δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτά τα σχέδια. Σημείωσε, πάντως, ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι αυτή τη φορά πολύ πιο προσεκτικά και πολύ πιο έτοιμα να ανταποκριθούν σε μια τέτοια μεταβλητότητα, σε σχέση με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις.

Πήραμε μάθημα

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το καταλάβαμε όλοι ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σε γενικές γραμμές, δεν ήταν πολύ δραστήρια και δεν αντιμετώπισαν πολύ γρήγορα το σοκ και τις συνέπειες της κρίσης. Αλλά νομίζω ότι έχουμε πάρει το μάθημά μας, γι' αυτό τώρα υπάρχει αυξημένη συνειδητοποίηση για μια γρήγορη αντίδραση. Θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε».

Σε ερώτηση για το αν περιλαμβάνει αυτή η δράση και τη συμμετοχή της Ιταλίας σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης, ο Ταντέι απάντησε: «Η Ιταλία θα παίρνει πάντα μέρος σε κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση του ευρώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ