Τίποτα το καινούργιο: η Ελλάδα προειδοποιεί πως θα ξεμείνει από μετρητά, στη συνέχεια ξύνει τον πάτο του βαρελιού και βρίσκει κάποια για να μη χρεοκοπήσει.
Οι New York Times κάνουν λόγο για φαύλο κύκλο χρέους στον οποίο έχει πέσει η χώρα, δίχως να βρίσκει διέξοδο.
Η τελευταία πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ήταν ενδεικτική για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Μπορεί η χώρα να κάλυψε την υποχρέωση, αλλά στο άμεσο μέλλον θα χρειαστεί πολλά περισσότερα χρήματα για να αποπληρώσει τις δόσεις της και παράλληλα να πληρώσει συντάξεις και μισθούς.
Την Τρίτη, η Ελλάδα πλήρωσε το ΔΝΤ με τη βοήθεια των χρημάτων που βρήκε σε ένα ειδικό αποθεματικό ταμείο. Στην πραγματικότητα, πλήρωσε το ΔΝΤ με χρήματα του ΔΝΤ και με κάποια που κατάφερε να μαζέψει από κρατικούς φορείς και δήμους. Οι οικονομολόγοι λένε πως αν δεν υπάρξει συγχώρεση του ελληνικού χρέους, δεν θα μπορέσει να υπάρξει αειφόρος οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.
Η οικονομία υποτροπιάζει
Κατά τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν, «υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία της Ελλάδας υποτροπιάζει. Καθώς τραβούν σε μάκρος οι διαπραγματεύσεις, αυξάνεται η πολιτική αβεβαιότητα και η φυγή κεφαλαίων. Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είναι μεγάλος και θα μπορούσε να υπονομεύσει τις δυνατότητες ανάκαμψης της Ελλάδας και να προκαλέσει μια μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία».
Από την άλλη, σημειώνει το άρθρο, τα φορολογικά έσοδα έχουν αρχίζει ελαφρώς να ανακάμπτουν, καθώς οι Έλληνες άρχισαν να πληρώσουν τις δόσεις τους με τις ρυθμίσεις που πέρασε η κυβέρνηση, διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση να βρει κάποια περισσότερα μετρητά. Βέβαια, για να μπορεί κανείς να μιλήσει για διαρκή οικονομική βελτίωση, θα πρέπει να υπάρξει εύρωστη οικονομική ανάπτυξη. Κάτι πάρα πολύ δύσκολο όσο επικρέμαται ο κίνδυνος της εξόδου από το ευρώ. Αρκετοί οικονομολόγοι, αλλά και οι Έλληνες, κατηγορούν τα μέτρα λιτότητας για τα άλυτα προβλήματα της χώρας. Αλλά οι πιστωτές ανταπαντούν πως οι Έλληνες είναι αυτοί που φταίνε, καθώς δεν προχώρησαν στις κατάλληλες επισκευές της οικονομίας τους.
Φεύγουν οι επενδυτές
Το περιβάλλον δεν είναι το καλύτερο στην Ελλάδα: οι ξένοι επενδυτές αποχωρούν, τα επισφαλή δάνεια πληθαίνουν, οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό και οι καταναλωτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το μέλλον των καταθέσεών τους. Οι τράπεζες μένουν ζωντανές μέσω του ELA που αυξήθηκε πάλι, αλλά οι ανησυχίες της Φρανκφούρτης μεγαλώνουν και σύντομα θα συζητήσει την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στο δανεισμό που προσφέρει. Επιπροσθέτως, η ανεργία μπορεί να μειώθηκε σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά το 1/4 των Ελλήνων που αναζητούν εργασία ακόμη ψάχνουν. Οι λιανικές πωλήσεις πέφτουν, όπως και οι τιμές δημιουργώντας ένα αποπληθωριστικό σπιράλ που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας. Τέλος, το ισχνό πρωτογενές πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς, αναμένεται να μετατραπεί σε έλλειμμα.
Αργός ή ξαφνικός θάνατος
Κατά τον Βασίλη Κορκίδη της ΕΣΕΕ, πάνω από 250.000 επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους έχουν καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης και περίπου το 95% των αιτήσεων για δάνεια, έχουν απορριφθεί από της ελληνικές τράπεζες. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας είναι αδύνατη. Οι μόνες επιλογές είναι ο αργός ή ο ξαφνικός θάνατος».
Τρίτο πακέτο
Αυτή η αδιέξοδη κατάσταση φαίνεται να πνίγει την Ελλάδα. ΟΙ περισσότεροι οικονομολόγοι σημειώνουν πως η χώρα δεν θα καταφέρει ποτέ να πληρώσει το χρέος της που φτάνει στο 180% του ΑΕΠ. «Υπάρχει η εσφαλμένη παραδοχή ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το γεγονός ότι δεν αναπτύσσεται η οικονομία της χώρας. Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ», λέει ο Σάιμον Τίμφορντ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, με έδρα το Λονδίνο.
Και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης, περίπου στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, επειδή η οικονομία της δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα και δεν έχει τα αναγκαία φορολογικά έσοδα που θα κρατήσουν τη χώρα εν ζωή. Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι κάθε πακέτο στήριξης δημιουργεί περισσότερο χρέος που προστίθεται στο ήδη μη βιώσιμο, άρα δεν θα λύσει τα βαθύτερα προβλήματα».