Είναι από τα παράδοξα της ελληνικής «φύσης». Για τους Βρετανούς, δε, αποτελεί έκπληξη ότι εν μέσω κρίσης και τραπεζικού πανικού οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 47% τον Απρίλιο.
Όπως αναφέρει η Telegraph, που λαμβάνει τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυτός ήταν ο 20ός συνεχόμενος μήνας που καταγράφηκε αύξηση σε πωλήσεις καινούργιων ή μεταχειρισμένων οχημάτων στη χώρα μας.
«Οι άνθρωποι που ζουν σε μια χώρα που πλήττεται από χρηματοπιστωτική αναταραχή, συχνά ανησυχούν για την ασφάλεια των χρημάτων τους. Αν τα αφήσουν στην τράπεζα, μπορούν να παγιδευτούν σε πιθανούς ελέγχους κεφαλαίων ή να τα χάσουν μέσω της αφερεγγυότητας που μπορεί να παρουσιαστεί. Προτιμούν, λοιπόν, να τα ανασύρουν. Και η καλύτερη επιλογή για το τι θα τα κάνουν, είναι να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο. Το γεγονός αυτό καθιστά τις πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, μια αξιοπρεπή μεσολάβηση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής», αναφέρει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.
Συνεχόμενες αυξήσεις
Σημειώνεται, δε, πως οι απλοί Έλληνες που δεν είναι αρκετά πλούσιοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν λογαριασμούς το εξωτερικό, παίρνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και προχωρούν σε αγορές όπως είναι τα αυτοκίνητα. Μάλιστα, οι «ψυχροί» αριθμοί δείχνουν πως από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και είχαν εξαγγελθεί οι πρόωρες εκλογές, οι ταξινομήσεις αυξήθηκαν κατά 70%. Από τότε και μέχρι σήμερα, οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί κατά 15% στης συνολικής αξίας τους, ενώ μόνο τον Απρίλιο εγκατέλειψαν τη χώρα άλλα επτά δυσεκατομμύρια ευρώ.
Το ίδιο στη Ρωσία
Η αλήθεια είναι ότι τούτη η «πατέντα» δεν είναι μόνο ελληνική, καθώς παρόμοια τακτική ακολούθησαν και οι Ρώσοι όταν στα τέλη του περασμένου έτους το ρούβλι συνετρίβη και υπήρξε παρόμοια αναταραχή μεταξύ των καταθετών. Η αντίδρασή τους ήταν παρόμοια: σήκωσαν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και αγόρασαν αυτοκίνητα.
Από τον παρακάτω πίνακα φαίνεται καθαρά πως οι Έλληνες αγοράζουν περισσότερα αυτοκίνητα, όταν η κρίση επιδεινώνεται:
Στην Κύπρο
Επίσης, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, το 2013, οι εγγραφές αυτοκινήτων αυξήθηκαν σχεδόν 1/3 μέσα σε 10 μήνες. Πολλοί Κύπριοι, δικαίως, φοβήθηκαν ότι οι καταθέσεις τους δεν είναι εγγυημένες. Γι' αυτό επέλεξαν να προχωρήσουν σε αγορές αυτοκινήτων χρησιμοποιώντας «ζεστό» χρήμα, αντί να πάνε σε λύσεις leasing ή δανειοδότησης.
«Παρά την υποτίμηση της αξίας τους αρκετά γρήγορα, τα αυτοκίνητα εξακολουθούν να έχουν ένα πρακτικό πλεονέκτημα λόγω της χρήσης τους, σε αντίθεση με την εναλλακτική λύση που είναι να κρύψει κανείς τα χρήματά του κάτω από ένα στρώμα», γράφει με εύγλωττο τρόπο το άρθρο.
Η ειρωνεία του πράγματος, για την περίπτωση της Ελλάδας, είναι ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα που προτιμούν οι Έλληνες είναι γερμανικής προέλευσης. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την τωρινή κατάσταση της χώρας.