Γιατί πεινάτε διαρκώς -11 παράγοντες που ενισχύουν την όρεξη - iefimerida.gr

Γιατί πεινάτε διαρκώς -11 παράγοντες που ενισχύουν την όρεξη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι γυναίκες έχουν μία μόνιμη δικαιολογία, κάθε μήνα, για να παραβιάσουν όποιο κανόνα έχουν θέσει στη διατροφή τους και να ανοιγοκλείνουν διαρκώς το ψυγείο.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο όμως δεν είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να ενισχύεται η όρεξη. Αν κάποιος νιώθει ότι πεινά διαρκώς, αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κοιμάται καλά, έχει άγχος ή ακόμη και στο ότι βλέπει διαρκώς φωτογραφίες φαγητών στο facebook.

Το CNN παρουσίασε 11 από αυτούς τους παράγοντες που δημιουργούν την αίσθηση της πείνας, χωρίς να υπάρχει λόγος.

Αφυδάτωση
Η ήπια αφυδάτωση συχνά εμφανίζεται ως αίσθημα πείνας, όταν στην πραγματικότητα το σώμα απλά χρειάζεται υγρά, εξηγεί η Αλίσα Ράμσεϊ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. «Αντιμετωπίστε το λαμβάνοντας τα υγρά που χρειάζεστε, ξεκινώντας με ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσετε», συμβουλεύει η ίδια. «Αν πεινάτε, πιείτε ένα ποτήρι νερό και περιμένετε 15-20' για να διαπιστώσετε αν η πείνα υποχωρεί», προσθέτει.

Ανήσυχος ύπνος
Μέχρι να ξυπνήσετε, μετά από μία βραδιά ανήσυχου ύπνου, δύο ορμόνες που συνδέονται με την όρεξη ήδη έχουν αρχίσει να... συνωμοτούν εναντίον σας. «Ο λίγος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων της γκρελίνης, μίας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη και να μειώσει την λεπτίνη, που προκαλεί το αίσθημα της πληρότητας», εξηγεί η Ράμσεϊ. Μετά από μία νύχτα κακού ύπνου, δημιουργείται η λαχτάρα για υδατάνθρακες, ακόμη κι αν δεν πεινάει κάποιος πραγματικά. Η συμβουλή της ειδικού είναι 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Υπερκατανάλωση αμυλούχων υδατανθράκων
Σχεδόν όλοι έχουν παρατηρήσει ότι δεν μπορούν να φάνε μόνο ένα ντόνατ ή μπισκότο και δεν σταματούν μέχρι να τα εξαφανίσουν όλα. Οι απλοί υδατάνθρακες, που περιλαμβάνονται σε τρόφιμα με λευκό αλεύρι και ζάχαρη ανεβάζουν γρήγορα το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα και στη συνέχεια πέφτουν απότομα. Αυτό προκαλεί έντονη πείνα για περισσότερα ανάλογα τρόφιμα. Αντί για μία τέτοια λιχουδιά, προτιμήστε κάτι που περιλαμβάνει πολλές φυτικές ίνες, όπως τα αμύγδαλα, τα μήλα και τα φιστίκια.

Αγχος
Είναι κάτι συνηθισμένο. Μία δύσκολη ημέρα στη δουλειά ή μία κατάσταση άγχους οδηγεί τους περισσότερους στο... ψυγείο. Το στρες μειώνει το επίπεδο της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να πιστεύει κάποιος ότι πεινάει, χωρίς στην πραγματικότητα να συμβαίνει αυτό. Ενας τρόπος αντιμετώπισης είναι η γιόγκα ή λίγη χαλαρωτική μουσική.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Ενα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ πριν από το δείπνο ενισχύει το αίσθημα της πείνας, ακόμη κι αν το στομάχι είναι γεμάτο. Ερευνα έχει δείξει ότι είναι πιο πιθανό να καταναλώσει κάποιος τροφές πλούσιες σε θερμίδες μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Προτιμήστε να φάτε κάτι, πριν πιείτε, συμβουλεύει η Ράμσεϊ.

Χρειάζεστε περισσότερες πρωτεΐνες
Ενα γεμάτο πιάτο με άπαχη πρωτεΐνη και «καλά» λιπαρά δεν εξαφανίζει την πείνα. Οι πρωτεΐνη προκαλεί αίσθημα πληρότητας και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την όρεξη. Συνίσταται η λήψη τουλάχιστον 46 γραμμαρίων πρωτεΐνης κάθε ημέρα, με το γιαούρτι, τα αβγά και τα δημητριακά ολικής άλεσης να αποτελούν μερικές από τις καλύτερες πηγές.

Δεν τρώτε αρκετά λιπαρά
Οπως και η πρωτεΐνης, έτσι και ακόρεστα λιπαρά συνδέονται με το αίσθημα της πληρότητας. Καλές πηγές είναι το λάδι, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

Παραβλέπετε γεύματα
Η έλλειψη πρωινού γεύματος ή κάποιου άλλου κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα. Οταν το στομάχι μένει άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενισχύεται περισσότερο η όρεξη. Ενας γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να μεσολαβούν περισσότερες από 4-5 ώρες ανάμεσα στα γεύματα.

Φωτογραφίες φαγητών
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα φωτογραφίες από γεύματα, ενώ οι διαφημίσεις στην τηλεόραση για πίτσες και άλλα αντίστοιχα δεν βοηθούν. Η σύνδεση ανάμεσα σε αυτό που βλέπουμε και αυτό που επιθυμούμε έχει αποδειχθεί από έρευνες.

Τρώτε γρήγορα
Κάποιος που «εξαφανίζει» το γεύμα από το πιάτο του μέσα σε λίγα λεπτά, μπορεί να γεμίζει το στομάχι του, αλλά ο εγκέφαλος δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο για να καταγράψει αυτή την πληρότητα. Προσπαθήστε να τρώτε αργά και περιμένετε τουλάχιστον 20' πριν αποφασίσετε αν θέλετε νέα μερίδα.

Φάρμακα
Κάποια φάρμακα μπορεί να στείλουν κάποιον συχνότερα στην πόρτα του ψυγείου. Αντικαταθλιπτικά ή κορτικοστεροειδή αποδεδειγμένα επηρεάζουν την όρεξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πείνα όρεξη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ