Μάθημα για τα στερεότυπα που επικρατούν στην Ευρώπη έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος σε μαθητές ενός επαγγελματικού Λυκείου στο Βερολίνο, κάνοντας ειδική αναφορά στους Ελληνες.
«Είναι λάθος ότι οι Έλληνες δεν είναι εργατικοί ή ότι οι Γερμανοί είναι τσιγκούνηδες» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ.
«Οταν ξέσπασε η κρίση του ευρώ, που θεωρώ ότι ήταν μία πολύ δύσκολη δοκιμασία (…) εγώ ήμουν πάντα αντίθετη όταν κάποιος υποστήριζε κάτι όπως "α, ναι οι Βούλγαροι, οι Έλληνες ξέρουμε καλά πως είναι αυτοί"… Δεν πρέπει να μιλάμε ποτέ μ' αυτό τον τρόπο» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας στους εφήβους του Λυκείου Ρέντγκεν, ενός σχολείου όπου φοιτούν πολλοί μαθητές που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών,
ιδίως Τούρκων, σε μία λαϊκή συνοικία του Βερολίνου.
«Οι Γερμανοί είναι όλοι τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, οι Τούρκοι είναι τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο. Εάν αρχίσω να λέω "οι Έλληνες δεν είναι εργατικοί και οι Γερμανοί είναι από την φύση τους εργατικοί αλλά τσιγκούνηδες…", και τα δύο είναι λάθος» τόνισε η ίδια κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργανώθηκε με τους μαθητές στο σχολείο με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία καθιέρωσε η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος πριν από 9 χρόνια προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους νέους σχετικά με την Ευρώπη.
«Βρίσκουμε (παντού) ανθρώπους γενναιόδωρους και ανθρώπους τσιγκούνηδες», δεν πρέπει ποτέ να γενικεύουμε τα πράγματα, «με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πραγματικά να ανακαλύψουμε την διαφορετικότητα στην Ευρώπη» υπογράμμισε η Ανγκελα Μέρκελ.
Σημειωτέον ότι η Ανγκελα Μέρκελ είχε δεχτεί σωρεία επικρίσεων τον Μάιο του 2011 κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης όταν και κατηγορήθηκε ότι πρόβαινε σε αδικαιολόγητες γενικεύσεις σχετικά με τις χώρες της νότιας Ευρώπης.
«Πρέπει σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, (οι εργαζόμενοι) να μη βγαίνουν σε σύνταξη νωρίτερα απ’ ότι στη Γερμανία, να καταβάλλουν όλοι τις ίδιες προσπάθειες, αυτό είναι σημαντικό» είχε δηλώσει εκείνη την εποχή κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης του συντηρητικού κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στη μικρή πόλη Μεσέντε (δυτική Γερμανία), όπως είχε μεταδώσει το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA). «Δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα και ορισμένοι να κάνουν διακοπές για μεγάλο διάστημα και άλλοι για πολύ μικρό» είχε προσθέσει.