Το ελληνικό δράμα έχει παραλληλιστεί με διάφορες συναφείς καταστάσεις. Ένας αναλυτής του CNBC ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, καθώς ταυτίζει την ελληνική περίπτωση με το γνωστό τηλεοπτικό σόου «The Kardashians».
Μιλώντας στο CNBC, ο αναλυτής Μπράιαν Τζέικομπσεν, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Wells Fargo, αναφέρει: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σαν το σόου ''The Kardashians''. Στην αρχή ήταν δημοφιλές και ενδιαφέρον, αλλά τώρα πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι το έχουν βαρεθεί και θεωρείται ξεπερασμένο».
Θέλοντας να εξηγήσει την ταύτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο ανόμοια δεδομένα, ο Αμερικανός αναλυτής λέει: «Όσοι μετέχουν στην αγορά έχουν αναγνωρίσει, πλέον, ότι ακόμη και αν η Ελλάδα αποφασίσει να χρεοκοπήσει έναντι ορισμένων οφειλών της ή να αναβάλει τις πληρωμές που έχει να κάνει, όλα αυτά δεν θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη ή την παγκόσμια οικονομία. Οι μόνοι που θα πληγωθούν θα είναι οι Έλληνες».
Αίσθηση σύγκλισης
Το άρθρο αναφέρει πως μπορεί στο Eurogroup της Δευτέρας να μην υπήρξε απόφαση, ωστόσο είναι εμφανής η αλλαγή στον τόνο, κάτι που σηματοδοτεί μια «αίσθηση σύγκλισης» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, σχετικά με τα μεταξύ τους προβληματικά σημεία, όπως είναι το συνταξιοδοτικό και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ο Εvariste Lefeuvre, επικεφαλής οικονομολόγος της North America, αναφέρει: «Είναι σημαντικό ότι έχει αλλάξει ο τόνος των συναντήσεων. Οι ελληνικές Αρχές μιλούν περισσότερο για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ενώ από την άλλη πλευρά οι πολιτικοί της Ευρωζώνης ζητούν τουλάχιστον μια ισορροπία στον προϋπολογισμό της Ελλάδας».
Η ώρα της απόφασης
Το πρόβλημα της Ελλάδας για τους αναλυτές είναι καθαρά οικονομικό: μπορεί να πλήρωσε τη δόση προς το ΔΝΤ, αλλά μέχρι το καλοκαίρι έχει να δώσει πολλά περισσότερα. Ο Μπιλ Άνταμς, ανώτερος οικονομολόγος της PNC Financial Services, λέει: «Κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα και τότε θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη που γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική».
Ολοένα και περισσότερο, οι αγορές θέλουν να αφήσουν πίσω τους το ελληνικό ζήτημα και να υπάρξει, τελικά, μια συμφωνία. Ο CEO της Longview Economics σημειώνει: «Ήρθε η ώρα για τους επενδυτές να προχωρήσουν μπροστά. Περάσαμε πολύ χρόνο με την Ελλάδα». Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι αναλυτές σημειώνουν πως αυτό δεν θα είναι το τέλος του κόσμου για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης.
«Η Ευρώπη θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση με μια χρεοκοπία και σε ακόμη καλύτερη με ένα Grexit. Η μερίδα του λέοντος του ελληνικού χρέους έχει περάσει σε κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, επομένως δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης. Σίγουρα, θα δούμε μια αντίδραση της αγοράς από ένα Grexit, αλλά εάν πέσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσωπικά θα είμαι ένα επιθετικός παίκτης», αναφέρει ο επικεφαλής της SAFANAD, Τζον Ρούτλετζ.