«Σχιζοφρένεια» και «κυνισμό» χαρακτηρίζει ο Βέλγος διεθνούς φήμης οικονομολόγος και συγγραφέας Ολιβιέ Μπονφόν την εμμονή των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ) στις πολιτικές της λιτότητας στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει ομολογηθεί σε πολλές επίσημες εκθέσεις τους ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα και το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται.
Σε αποκλειστική συνέντευξη του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Γιώργο Κουβαρά ο Ολιβιέ Μπονφόν, ο οποίος έχει εκδώσει το βιβλίο «και αν δεν πληρώναμε το χρέος;» παρατηρεί ότι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δάνειζε απευθείας τα κράτη μέλη αποκλείοντας τη μεσολάβηση των ιδιωτικών τραπεζών, το ύψος του δημόσιου χρέους πολλών χρεωμένων κρατών όπως η Ελλάδα θα ήταν κατά πολύ μικρότερο. Ο Μπονφόν δεν παραλείπει να παρατηρήσει την απόκλιση της ΕΚΤ από την εντολή που έχει και είναι μόνο «η σταθερότητα των τιμών» και την μη νομιμοποίηση της να κάνει παρατηρήσεις για την οικονομική πολιτική, θέμα για το οποίο δεν έχει αρμοδιότητες. Επίσης σημειώνει ότι η στάση των θεσμών «είναι απαράδεκτη» απέναντι σε ένα λογικό οικονομολόγο όπως ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος επιμένει σε πολιτικές έξω από εκείνες που γνωρίσαμε με τη λιτότητα .
«Είναι τελείως σαφές ότι για μένα, αλλά και για πλήθος άλλων οικονομολόγων στον κόσμο, που μελέτησαν την πολιτική λιτότητας, τα τελευταία 5 χρόνια όπου εφαρμόσθηκε στον πλανήτη, σε διάφορα επίπεδα, ότι δεν υπάρχει πουθενά εμπειρία που καταδεικνύει ότι θα μπορούσε να πετύχει» υπογραμμίζει ο Ολιβιέ Μπονφόν και προσθέτει: «Οι χώρες του τρίτου κόσμου που την εφάρμοσαν, περισσότερο από 20 χρόνια την πολιτική λιτότητας, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Σε όλα τα επίπεδα, σε κοινωνικό, οικονομικό ή σε ότι αφορά στο δανεισμό τους. Οι χώρες που εφάρμοσαν περισσότερο την λιτότητα είδαν τα χρέη τους να αυξάνουν . Και είναι η περίπτωση στην Ευρώπη από την κρίση του 2008».
Για τον Βέλγο οικονομολόγο «υπάρχουν γραφικά πολύ σαφή και στατιστικές που το δείχνουν και θα τα συμπεριλάβουμε στην έκθεση μας, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα σήμερα στην Ευρώπη που εφάρμοσε, με τον πιο επιθετικό και βίαιο τρόπο τις πολιτικές λιτότητας, και ήταν ο καλύτερος "μαθητής" να πούμε της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών, της Επιτροπής της ΕΚΤ και των άλλων θεσμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κοινωνική και οικονομική κατάσταση δραματική, με το χρέος της να έχει εκραγεί».
Για τον Ολιβιέ Μπονφόν που βρέθηκε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στην Επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το χρέος, η προσπάθεια συνέχισης της λιτότητας από την πλευρά των πιστωτών της Ελλάδας δεν έχει καμία λογική βάση. «Πιστεύω ότι υπάρχει ένα είδος σχιζοφρένειας και κυνισμού, απαράδεκτη κατάσταση από την πλευρά των θεσμών. Διότι θα πρέπει να ξέρουμε ότι η Κομισιόν, το ΔΝΤ, έχουν γράψει σε πολλές εκθέσεις τους τελευταίους μήνες, ότι οι ίδιοι γνώριζαν ότι οι πολιτικές που ζητούσαν να εφαρμοσθούν, δεν θα έφερναν αποτέλεσμα. Έτσι επαναλάμβαναν χρόνο με το χρόνο, και μήνα με τον μήνα, "δυστυχώς κάναμε λάθος", και παρόλο που έκαναν λάθος το μόνο πράγμα που κάνουν είναι να επιβάλουν στις χώρες που βρίσκονται σε οικονομική και δημοσιονομική δυσκολία, να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική».
Έτσι πρόκειται για κυνισμό και σχιζοφρένεια να τα βάζουν με ένα λογικό οικονομολόγο όπως ο κ. Βαρουφάκης και πλήθος άλλων οικονομολόγων, που αναλύουν την κατάσταση - κάνοντας έναν απολογισμό -λέγοντας ότι είναι δραματική. Θα πρέπει να αλλάξει ο προσανατολισμός, σημειώνει.
Ο Βέλγος οικονομολόγος εργάσθηκε πρόσφατα για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την πολιτική που ακολουθεί. Σε σχετική ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα απάντησε: «Είναι σαφές ότι η ΕΚΤ συσσωρεύει μια σειρά θέσεων, και συγκεκριμένης συμπεριφοράς, που φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την Εντολή που της δόθηκε. Θυμόμαστε ότι το αντικείμενο νούμερο ένα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι η σταθερότητα των τιμών. Και γράφει βέβαια στο καταστατικό της, ότι μπορεί να έχει και άλλες αποστολές, ωστόσο δεν θα πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με το πρώτο καθήκον της που είναι η σταθερότητα των τιμών. Και οι άλλες αποστολές, είναι αποστολές που στοχεύουν να σταθεροποιούν το δημοσιονομικό τομέα, να διακανονίζουν τα προβλήματα ρευστότητας, και χρηματοδοτικά προβλήματα».
Και σχετικά με τη δράση της στην Ελλάδα τόνισε: «Βλέπουμε εδώ ότι πραγματικά η ΕΚΤ σε πολλές περιπτώσεις, φροντίζει να δίνει συμβουλές, βλέπε εντολές σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, για την οικονομική πολιτική όπως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, σε φορολογικές πολιτικές κ.ά. Σε συγκεκριμένη Επιτροπή μελετήσαμε συγκεκριμένα εάν η ΕΚΤ νομιμοποιείται να κάνει κάτι τέτοιο, να ξεπερνά δηλαδή την εντολή και το καταστατικό της, και να προσπαθεί μέσω της τρόικας με την Κεντρική Τράπεζα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, να επιβάλει μια σειρά πολιτικών οικονομικής φύσης που βρίσκονται έξω από τις αρμοδιότητες της εντολής της. Παρατηρήσαμε, ότι όχι μόνο βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εντολής της, αλλά και όπως αποδεικνύει ο κ.Τσίπρας και ο κ.Βαρουφάκης οι πολιτικές αυτές έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση παραβιάζοντας μαζικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.