Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ μετά τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο με κίνδυνο διάλυσης της χώρας. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για κινήσεις αντιπερισπασμού. Μεγάλη διαδήλωση την ερχόμενη Κυριακή.
Οι ένοπλες συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου στο Κουμάνοβο οδηγούν στην αποσταθεροποίηση της χώρας, που είναι διαιρεμένη ανάμεσα στην κυβέρνηση στην αντιπολίτευση, ενώ τελευταία έχουν προστεθεί και οι Αλβανοί. Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν έγινε ξαφνικά κατάληψη ενός αστυνομικού σταθμού στα βόρεια της χώρας. Υπήρχαν φήμες ότι ολιγάριθμη ομάδα Αλβανών θέλει με χρήση βίας να τραβήξει την προσοχή και κυρίως να επιτύχει τη βίαιη αποκοπή των νοτιοδυτικών τμημάτων με συμπαγές αλβανικό πληθυσμό από τον κρατικό ιστό.
Ποιος πυροδοτεί την κρίση
Τα γεγονότα στο Κουμάνοβο με 22 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες αποτελούν την κλιμάκωση. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιοι κρύβονται πίσω από τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για Αλβανούς από το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία. Άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για αλβανούς κατοίκους της χώρας. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πυροδοτεί την κρίση για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα, όπως υποστηρίζει ο Φραντς Λότερ Άλτμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, ειδικός σε θέματα Βαλκανίων.
«Κατά την αντιπολίτευση η κυβέρνηση θέλει να αποπροσανατολίσει και να παρουσιάσει τη διένεξη με τους Αλβανούς ως επικίνδυνη για τη χώρα», λέει σε συνέντευξη στη Deutsche Welle. «Σε αυτό θέλει να αναμείξει και την αντιπολίτευση και να την κατηγορήσει ότι με τις ενέργειές της οδηγεί τους Αλβανούς να εναντιώνονται κι αυτοί κατά της κυβέρνησης. Να τη θεωρήσει συνυπεύθυνη επειδή κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δρα αντιδημοκρατικά, περιορίζει τα ΜΜΕ και υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες. Επιπλέον ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα δώσει στη δημοσιότητα μαγνητοφωνήσεις που δείχνουν ότι η κυβέρνηση καταπιέζει τους Αλβανούς».
Ο UCK καιροφυλακτεί
Για την ερχόμενη Κυριακή, 17 του μηνός, η αντιπολίτευση προγραμματίζει στο μεταξύ μεγάλη διαδήλωση, προαναγγέλει ο γερμανός καθηγητής. Και τα πράγματα θα γίνουν κρίσιμα εάν συμμετάσχουν και οι Αλβανοί. Κυρίως εάν η αστυνομία κάνει χρήση βίας, όπως τις τελευταίες μέρες». Σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμπλακούν και άλλες γειτονικές χώρες και κυρίως οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και ίσως της Αλβανίας «εάν ενταθούν οι προσπάθειες των γηγενών Αλβανών να αποσκιρτήσουν από την ένωση με τα Σκόπια, υποστηρίζει ο Άλτμαν, που είναι επίσης και πρόεδρος της Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα το Μόναχο.
«Είναι πολύ πιθανό η διένεξη να ξεπεράσει τα σύνορα της ΠΓΔΜ. Στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν παλαιοί μαχητές του UCK, οι οποίοι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να εμπλακούν. Αυτή είναι εξάλλου και μια κατηγορία που απευθύνει προς το εξωτερικό η κυβέρνηση των Σκοπίων, ότι η διένεξη υποδαυλίζεται και από δυνάμεις του εξωτερικού. Εάν αυτό ισχύει, δεν ξέρουμε, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει. Οι δυνάμεις που επιθυμούν μια Μεγάλη Αλβανία έχουν βάλει το χεράκι τους».
Πηγή: Deutsche Welle