Τα συμπεράσματά του από το Eurogroup της Δευτέρας παραθέτει σε άρθρο το «Der Spiegel», κάνοντας, παράλληλα, λόγο για τα «αγκάθια» που συνεχίζουν να υπάρχουν στην διαπραγμάτευση Αθήνας και πιστωτών.
«Ηταν μια μικρή βόμβα από τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, να πει πως ''και η εναλλακτική που έχει η Ελλάδα εναπόκειται στην ίδια κι αν η ελληνική κυβέρνηση είναι της γνώμης ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, ας το κάνει. Ίσως να ήταν κι ένα σωστό μέτρο να αφεθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή αν θα επιλέξει το άλλο''», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει λέγοντας πως «ο Σόιμπλε ζήτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που η κυβέρνηση με την ημερομηνία είχε απειλήσει τους Ευρωπαίους».
Πέρα από τα συμπεράσματα και τις αναφορές σε δηλώσεις αξιωματούχων, το «Der Spiegel» τονίζει πως τα βασικά ζητήματα, που παραμένουν στο τραπέζι, είναι αυτά του συνταξιοδοτικού και της ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας.
Οι Ευρωπαίοι δείχνουν να δέχονται το αίτημα της κυβέρνησης να στηρίξει τους ασθενέστερους, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι οικονομικά ισχυροί, ώστε η ελληνική οικονομία να είναι σε θέση να διαχειρίζεται μόνη της το κοινωνικό της σύστημα.
«Προσβολή η ψήφιση του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου»
Οι κύκλοι τω δανειστών, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, χαρακτήρισαν ως «προσβολή» την ψήφιση του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου, με το οποίο γίνεται επαναπρόσληψη των απολυμένων του Δημοσίου.
Παράλληλα, αμφιβάλλουν για το εάν υπάρχει χρόνος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Το «Der Spiegel» καταλήγει τονίζοντας πως «ακόμα και στην περίπτωση δημοψηφίσματος , η Βουλή πρέπει να δεσμευτεί πως θα ψηφίσει ό,τι έχει συμφωνηθεί», επισημαίνοντας πως «οι εταίροι θέλουν να βεβαιωθούν πως οι Ελληνες θα κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους».
Η απάντηση του Κατρούγκαλου στο «Der Spiegel»
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως «σε όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ουδέποτε τέθηκε ζήτημα να μην περάσουμε το νομοσχέδιο για την ανάκτηση των απολύσεων».
«Ήταν τόσο παράλογο και τόσο εκτός διαδικασίας οποιασδήποτε μεταρρύθμισης η πρόβλεψη των απολύσεων που ούτε από τη μεριά των θεσμών διανοήθηκε κανείς να την υπερασπιστεί», συμπλήρωσε και τόνισε πως το θέμα τέθηκε «μόνο από την τρόικα εσωτερικού».