«Εμείς κρίνουμε ότι όπως τότε ήρε το waiver (εξαίρεση για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων), έτσι και σήμερα θα έπρεπε να το επαναφέρει», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης «κοιτώντας» προς την ΕΚΤ.
Στην πραγματικότητα, το στοίχημα της ελληνικής πλευράς στο Eurogroup δεν ήταν άλλο από το μια ισχυρή ανακοίνωση προόδου των διαπραγματεύσεων, που θα έδινε το «πάτημα» στο Μ. Ντράγκι να χαλαρώσει τα λουριά ή εν πάση περιπτώσει να μην τα σφίξει κι άλλο.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ύφος της απάντησης που έδωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ αλλά και από τη μάλλον «παγερή» αντίστοιχη απάντηση του Γ. Βαρουφάκη, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το ανακοινωθέν του Eurogroup θα αποτρέψει τα χειρότερα ήτοι ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.
Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, σε ερώτηση του iefimerida απέφυγε να εκτιμήσει τι θα γίνει στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ την Τετάρτη. Ωστόσο, το κλίμα στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης ήταν πολύ βαρύ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οριακά επιτεύχθηκε πλειοψηφία υπέρ της άποψης ότι πρέπει να δοθεί μια ακόμα εβδομάδα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να φτάσει πιο κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους.
Ποια είναι τα σενάρια;
- Το καλό σενάριο, που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες, είναι να προχωρήσει η ΕΚΤ σε αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι τόσο περιορισμένη που θα έπρεπε να βρεθούν ξένοι επενδυτές για να καλύψουν τις μεγαλύτερες εκδόσεις.
- Το βατό σενάριο είναι να μείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή να τηρήσει η ΕΚΤ στάση αναμονής για μια ακόμα εβδομάδα, αφού ούτως ή άλλως τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Προς επίρρωση αυτού του σεναρίου είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Μ. Ντράγκι δεν θέλει να λάβει πολιτικές- επί της ουσίας- αποφάσεις, κόντρα μάλιστα στο κλίμα των τελευταίων ημερών.
- Το κακό σενάριο είναι να σφίξει ακόμα περισσότερο τα λουριά η ΕΚΤ, προκειμένου να πιέσει και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Σε αυτή την περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης θα νιώσει η Αθήνα, αφού αν οι τράπεζες ξεμείνουν από ρευστό, τότε θα υποχρεωθεί να μπει στην πιο λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης με την πλάτη στον τοίχο.
Και απειλές Ρέγκλινγκ
Αυτό που δεν πέρασε απαρατήρητο ήταν η προειδοποίηση ή μάλλον η απειλή του επικεφαλής του EFSF, με φόντο το θρίλερ για το αν η Ελλάδα θα πληρώσει ή δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ. Τι είπε ο Κ. Ρέγκλινγκ;
Με αφορμή κάποιες πληρωμές μικρών ποσών για προμήθειες που έκανε η Ελλάδα, ο επικεφαλής του EFSF τόνισε ότι αυτό είναι ευχάριστο γιατί η αθέτηση πληρωμής ακόμα και τέτοιων μικρών ποσών, έχει ακριβώς τα ίδια νομικά αποτελέσματα με τις μεγάλες πληρωμές, δηλαδή χρεοκοπία.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί λίαν προσεχώς είναι πού βρίσκονται τα όρια αντοχής των κρατικών ταμείων. Μετά από την πληρωμή του ΔΝΤ, στις 13 Μαίου πρέπει να πληρωθούν 500 εκατ. ευρώ για μισθούς και στο τελευταίο τριήμερο του μήνα 1,1 δισ ευρώ για μισθούς- συντάξεις, 900 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία, 350 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του Κράτους, 400 εκατ. ευρώ για τόκους.
Τον Ιούνιο, στο διάστημα 5 ως 19 Ιουνίου θα πρέπει να βρεθούν και να πληρωθούν περίπου 1,6 δισ ευρώ μόνο προς το ΔΝΤ, ενώ στη διάρκεια του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν 1,6 με 1,7 δισ ευρώ για μισθούς- συντάξεις, 850 με 900 εκατ. ευρώ σε Ταμεία, 300 με 350 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του Κράτους, 500 εκατ. ευρώ για τόκους.