Την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αναγνώρισε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Ο Ολλανδός υπενθύμισε όμως ότι απαιτείται ένας πλήρης και περιεκτικός κατάλογος, ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις, ενώ προανήγγειλε ότι το επόμενο Eurogroup θα γίνει όταν οι Θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει βάση για επιτυχή ολοκλήρωση.
«Στη σύντομη δήλωση μας αναγνωρίζουμε την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις. Εχει διαπιστωθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το Eurogroup της Ρίγας, υπάρχει πιο γρήγορη πρόοδος, εμβαθύνονται οι συζητήσεις», ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται χρόνος για να γεφυρωθούν τα κενά και να υπάρξει συμφωνία.
«Οπως συμφωνήσαμε την 20η Φεβρουαρίου, χρειαζόμαστε έναν πλήρη και περιεκτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων, ως προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Δηλώνουμε έτοιμοι να συναντηθούμε όταν οι θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση».
Το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία, πριν τελειώσει ο χρόνος ή τα χρήματα, καθώς τα περιθώρια στενεύουν επεσήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στη συνέντευξη Τύπου μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup.
«Δεν μπαίνουμε σε συζήτηση για νέο πρόγραμμα προτού να έχουμε μια θετική αξιολόγηση του παρόντος προγράμματος», τόνισε ακόμη ο Ολλανδός, που τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα γίνει μετά από τον Ιούνιο, «αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τους τελευταίους τέσσερις μήνες».
Ο επικεφαλής του Eurogroup δέχθηκε και αρκετές ερωτήσεις για το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Οταν ρωτήθηκε αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε δημοψήφισμα στην Ελλάδα, κατά τη συνεδρίαση, αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως. «Εξαρτάται από τους πολιτικούς κάθε χώρας η απόφαση για ένα δημοψήφισμα και δεν είναι θέμα του Eurogroup. Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης».
Μάλιστα, ρωτήθηκε και για το αν θα υπάρξει καθυστέρηση σε περίπτωση δημοψηφίσματος, απάντησε: «Υποθετικά, αν γίνει δημοψήφισμα, δεν θα μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα. Οπότε θα υπάρξει καθυστέρηση».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε και για το θέμα της ρευστότητας, απαντώντας ότι δεν συζητήθηκε αναλυτικά αυτό στο Eurogroup. «Είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να χειριστούν τη ρευστότητα, δεν την χειριζόμαστε εμείς, δεν μπορούμε», πρόσθεσε.
Οσο για το αν η ανακοίνωση του Eurogroup αποτελεί ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ, απάντησε: «Δεν θα μπορούσε να αποτελεί κάτι τέτοιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη. Θα πάρει τις δικές της αποφάσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις που θα λένε στην ΕΚΤ να κάνει οτιδήποτε. Δεν είναι δυνατό, δεν θα θέλαμε να το κάνουμε».
Ακόμη, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι υπάρχει πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει στην Αθήνα, στο παρασκήνιο, προκειμένου να προκύψουν λεπτομέρειες και προτάσεις. «Εκτός βέβαια αν αποδεχθείς το παλιό πρόγραμμα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να κάνει. Θέλει αλλαγές. Οπότε χρειάζονται προτάσεις», ενώ τόνισε ότι οι εσωτερικές αλλαγές που έγιναν στην ελληνική ομάδα, μεταξύ των οποίων και το πρόσωπο που ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.