Στην ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, με τίτλο: «Το Ελληνικό δεν πωλείται - Ο αγώνας συνεχίζεται», συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του ΠΟΛΚΕΟΑ (πρώην δυτικό αεροδρόμιο) με βασικά αιτήματα να ακυρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε όαση πρασίνου για τους πολίτες της Αθήνας.
«Τόσο εγώ όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η οποία επίσης ήταν παρούσα, έχουμε την αίσθηση ότι είναι σκανδαλώδεις τόσο οι όροι της σύμβασης για το Ελληνικό όσο και το τίμημά της.
Πραγματικά εκτιμώ ότι δεν συνεισφέρει ούτε στο ελάχιστο στην υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων και της διαπραγμάτευσης. Σε αντίθεση με άλλους τομείς όπου πιθανά η κυβέρνηση να δεχθεί πιέσεις να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Η περίπτωση του Ελληνικού δεν ωφελεί σε καμία στοιχειώδη ρευστότητα την ελληνική οικονομία» δήλωσε.
«Υπ' αυτή την έννοια», πρόσθεσε ο Γιάννης Τσιρώνης, «είναι ευκαιρία τώρα να αλλάξουμε πολιτική ριζικά. Να οδηγηθούμε σε μια ήπια ανάπτυξη που την έχει ανάγκη η περιοχή, μια περιοχή που έχει υπέρ προσφορά δομημένου χώρου. Σε μια φούσκα ακινήτων ο χώρος αυτός δεν διατίθεται, ενώ παράλληλα μια περεταίρω δόμηση θα τινάξει αυτή τη φούσκα στον αέρα».
O αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε την σχετική μελέτη που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, της οποίας επίκεντρο είναι «η σοβαρή ανάπτυξη ενός Μητροπολιτικού Πάρκου με ήπιες χρήσεις όπως το οραματίζονται οι κάτοικοι και όπως είχαν δεσμευτεί παλιότερα όλες οι κυβερνήσεις, θα είναι ένας πυλώνας για πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.
Είμαστε τελείως αντίθετοι στα σχέδια που έχουν κατατεθεί από την «Lamda Development», καθώς θεωρούμε ότι δεν θα δώσουν καμία προστιθέμενη αξία στην περιοχή, απ' την οποία θα χαθούν και πολλές θέσεις εργασίας».
Ο Γιάννης Τσιρώνης πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Αθήνα ως μια πόλη που πάσχει από υπερδόμηση και γι' αυτό δεν είναι ελκτική για τους τουρίστες. Είμαστε στο σημείο όπου πρέπει να δούμε σοβαρά τι σημαίνει ελεύθερος χώρος, δημόσιος χώρος που δεν κατασπαταλείται σε τραπεζοκαθίσματα και άλλες ιδιωτικού περιεχομένου χρήσεις, πως θα μπορέσουμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χώρο προς όφελος του πολίτη, του περιβάλλοντος, και της υγείας μας», επισήμανε κλείνοντας. Πηγή Αυγή