Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες ένα νέο μπρα ντε φερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων-δανειστών. Καμία πλευρά δεν αναμένει σήμερα συμφωνία, ενώ εκτοξεύονται απειλές από όλους τις εμπλεκόμενους.
Στην Αθήνα, υψώθηκαν σήμερα πολλές φωνές που απείλησαν ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να πληρώσει αύριο το ΔΝΤ (700 εκατομμύρια) αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και δεν ξεκλειδώσει η ρευστότητα.
Σόιμπλε: Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τις 20 Φεβρουαρίου -Κάντε δημοψήφισμα
Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει δημοψήφισμα πρέπει να το κάνει, είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup το μεσημέρι της Δευτέρας ο Β. Σόιμπλε. Μάλιστα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε το μέτρο ενδεχομένως σωστό. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Σόιμπλε είναι υπέρ του δημοψηφίσματος γιατί θα ήθελε η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
«Και η εναλλακτική που έχει η Ελλάδα εναπόκειται στην Ελλάδα κι αν η ελληνική κυβέρνηση είναι της γνώμης ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, ας το κάνει. Ίσως να ήταν κι ένα σωστό μέτρο να αφεθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή αν θα επιλέξει το άλλο. Αυτό όμως το συζητήσαμε εντατικά και το 2011 με την τότε ελληνική κυβέρνηση. Η απόφαση εναπόκειται στην Ελλάδα", επισήμανε και πρόσθεσε πως "θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά κι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί", σημείωσε.
Για τις σημερινές συζητήσεις, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόοδος που να αναμένεται κάποια απόφαση.
"Δυστυχώς δεν έχουμε πολλά άλλα με την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει τέτοια πρόοδος που να υπολογίζουμε σήμερα με κάποια απόφαση, το γνωρίζουν όλοι εκ των προτέρων. Είναι καλό που δεν μπορούν να υπάρξουν απογοητεύσεις, αλλά απ' την άλλη δεν είναι καλό που δεν προχώρησαν τα πράγματα. Θα ενημερωθούμε όμως σήμερα για το πώς έχουν τα πράγματα, όπως και πριν από μερικές εβδομάδες στη Ρίγα", τόνισε.
Συμπλήρωσε ότι "η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου λέει ότι οι τρεις θεσμοί πρέπει να ελέγξουν με την ελληνική κυβέρνηση πώς θα τεθεί σε ισχύ το συμφωνηθέν πρόγραμμα και όταν μας ενημερώσουν ότι έχει κατ' ουσίαν εκπληρωθεί τότε θα μπορεί το Eurogroup να ασχοληθεί μ' αυτό, αλλά όχι νωρίτερα και απ' αυτό απέχουμε πολύ και δεν υπάρχει κάτι άλλο".
Υπογράμμισε ως σημαντικό το ότι "οι τρεις θεσμοί έχουν κοινή θέση" και ότι "η ιδέα ότι χωρίς το ΔΝΤ θα μπορούσε να ληφθεί οιαδήποτε απόφαση σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι μη ρεαλιστική και γι' αυτό πρέπει να λέμε ξανά και ξανά ότι δεν έχει νόημα να προσπαθούν κάποιοι ενίοτε να προσδώσουν ιδιαίτερη ευθύνη στο ΔΝΤ, είναι μέρος των τριών θεσμών και η Ευρώπη είναι ευγνώμων που το ΔΝΤ έπαιξε και συνεχίζει να παίζει απ' την αρχή της ευρωκρίσης έναν τόσο βοηθητικό ρόλο".
O Βαρουφάκης περιμένει συμφωνία εντός των επόμενων ημερών
Ο κ. Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο Eurogroup, υποστήριξε πως εντός των επόμενων ημερών αναμένει συμφωνία με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έχει βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ημερών. Ερωτηθείς τι αναμένει από την ΕΚΤ, απάντησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της.
Ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφκανγκ Σόιμπλε γύρω στις 3.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), δηλαδή πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
ΥΠΟΙΚ Αυστρίας: Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις δεν είναι ικανοποιητική
«Υπάρχει πρόοδος αλλά δεν είναι αρκετή. Συνήθως όταν αλλάζεις την ομάδα διαπραγμάτευσης τότε όλα ξεκινούν από το μηδέν», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιόεργκ Σέλινγκ προσερχόμενος στο Eurogroup.
Σουλτς: Θέμα της ελληνικής κυβέρνησης το αν θα κάνει δημοψήφισμα για το ευρώ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως περιμένει από την Ελλάδα να παρουσιάσει πιο συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά σχέδια από ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα και πρόσθεσε: «Ενα ελληνικό δημοψήφισμα για το ευρώ είναι δυνατό, αλλά εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για αυτό, δεν το κρίνω εγώ».
Βusiness Insider: Η Αθήνα είναι απελπισμένη για μια θετική είδηση
Με τίτλο «Η προθεσμία για την τελευταία πληρωμή της Ελλάδας λήγει σε 24 ώρες -Η Αθήνα είναι απελπισμένη για μια θετική είδηση από την Ευρώπη», ο αμερικανικός ιστότοπος συμπυκνώνει σε ένα άρθρο πληροφορίες από δημοσίευμα των τελευταίων ωρών γύρω από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
Το άρθρο του Business Insider έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης του σημερινού Eurogroup, για μια ακόμη φορά.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες συγκεντρώνονται σήμερα, μόλις 24 ώρες πριν την τελευταία σημαντική αποπληρωμή χρέους από την Ελλάδα.
Στις 12 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 767 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δόση που πρέπει να καταβάλει η χώρα στους διεθνείς πιστωτές της από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ολοι συγκλίνουν ότι η χώρα θα καταφέρει να διαχειριστεί αυτή την πληρωμή, ωστόσο δεν είναι σαφές πόσες θα μπορέσει να εκπληρώσει μετά από αυτή.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Telegraph Αμπρος Εβανς Πρίτκαρντ, ένας υπουργός του είπε: ''Εχουμε αρκετά χρήματα για να πληρώσουμε το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι αρκετά για να μας φθάσουν μέχρι τέλη του μήνα. Ολοι το ξέρουμε αυτό''.
Κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν πως τα χρήματα της Ελλάδας (χωρίς να λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ από τους πιστωτές της) θα μπορούσαν να τη φθάσουν μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσα χρήματα θα μπορέσει να ''τραβήξει'' από τα ταμεία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς, οι πληρωμές θα αρχίσουν να γίνονται βουνό σύντομα, με τις πληρωμές του Ιουνίου να είναι βαρύτερες από αυτές του Μαΐου.
Σύμφωνα με τον Μιχάλα Μακ Κέρσεν της Societe, στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει κάποια πρόοδος, ωστόσο μια συμφωνία είναι απίθανη: "Οι πιθανότητες μιας πλήρους συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας -η οποία θα επέτρεπε την αποδέσμευση κάποιων κεφαλαίων- εξακολουθούν να είναι περιορισμένες. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ είναι πιθανό να επιβεβαιώσουν ότι έχει γίνει κάποια (ή στην καλύτερη περίπτωση κάποια καλή) πρόοδος''.
Σε αυτό φαίνεται να καταλήγουν οι περισσότεροι αναλυτές -καμία συμφωνία ακόμη, αλλά πρόοδος σε σχέση με τα προηγούμενα Eurogroups...
Ο παραμερισμός του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη θα μπορούσε να είναι αρκετός για να ηρεμήσουν κάποια άλλη μέλη του Eurogroup, αλλά δεν υπάρχει κανένα άλλο σημάδια ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάποιες σημαντικές αλλαγές στη στάση της -θυμηθείτε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί ένα δημοψήφισμα εάν η συμφωνία δεν είναι συνεπής με το μανιφέστο της ακροαστιστερής πτέρυγας του κόμματός του».
To Business Insider καταλήγει σχολιάζοντας ότι οι αναφορές/δηλώσεις που έρχονται από την Ελλάδα δεν συμβαδίζουν με την ιδέα ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος. «Οι δύο πλευρές είναι αρκετά αδιάλλακτες τώρα και κάποιος πρέπει να υποχωρήσει, αλλιώς συμφωνία δεν θα υπάρξει» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Δείτε τις δηλώσεις Βαρουφάκη κατά την άφιξή του στο σημερινό Eurogroup: