Ψίθυροι για δημοψήφισμα στις 7 Ιουνίου - iefimerida.gr

Ψίθυροι για δημοψήφισμα στις 7 Ιουνίου

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, περιμένοντας μία θετική δήλωση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ωστόσο το θέμα του δημοψηφίσματος ακούγεται όλο και πιο έντονα από υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ακούγονται και οι ψίθυροι για πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, με επικρατέστερη την 7η Ιουνίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι σε 4 εβδομάδες ακριβώς, οπότε «βγαίνει» και χρονικά, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής.

Η 7η Ιουνίου είναι Κυριακή και όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ως ημέρα διεξαγωγής ορίζεται η Κυριακή, ενώ η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας.

Σχεδόν το 50% των Ελλήνων θα έλεγε «ναι» σε δημοψήφισμα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Real News, το 58,8% επιθυμεί στην περίπτωση έντιμου συμβιβασμού επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή, το 28,8% δημοψήφισμα και το 5,8% εκλογές. Όμως στο σενάριο που η συμφωνία προβλέπει την λήψη όλων των μέτρων που ζητούν οι εταίροι, το 42,6% θέλει δημοψήφισμα, το 37% επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή και το 11,3% πρόωρες εκλογές.

Ποιο μπορεί να είναι το ερώτημα σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα;

Κανείς από την κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός δεν έχει διευκρίνισε ποιο ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί στην ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών με ένα δημοψήφισμα. Θα πρόκειται για ένα ερώτημα «Ευρώ ή δραχμή»; Ή για ένα ερώτημα «Οι εταίροι ζητούν νέα μέτρα. Συμφωνείτε;». Και στις δύο περιπτώσεις οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Σακελλαρίδης: «Η κυβέρνηση δεν φοβάται την λαϊκή ετυμηγορία

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν φοβάται την λαϊκή ετυμηγορία. Συγκεκριμένα είπε ότι «η συμφωνία θα πρέπει να κινείται μέσα στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η λαϊκή εντολή. «Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση, αντιθέτως πιστεύει ότι η λαϊκή βούληση είναι σύμμαχός της σε αυτήν τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σκουρλέτης: Δεν θα πρέπει να αποκλείεται η κάποιας μορφής προσφυγή στις κάλπες

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή εκλογών τάσσεται ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ωστόσο δεν μπορεί να αποφασιστεί εκ των προτέρων, αλλά εξαρτάται από «το αποτέλεσμα της συμφωνίας ή της μη συμφωνίας».

«Εγώ είμαι από αυτούς που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η κάποιας μορφής προσφυγή στις κάλπες. Είτε αυτό είναι δημοψήφισμα, είτε είναι εκλογές. Αλλά επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να το εκτιμήσει κάποιος, αφού δούμε το αποτέλεσμα της συμφωνίας ή της μη συμφωνίας. Δεν μπορούμε εκ των προτέρων να το πούμε» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Real-FM ο κ Σκουρλέτης.

Το αποτέλεσμα του Eurogroup θα κρίνει τις εξελίξεις

Το μήνυμα στη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου δεν ήταν άλλο από το «ή το Eurogroup κάνει τη θετική κίνηση και έτσι δίνει σήμα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει την ομαλή ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία –έστω και με ημίμετρα– ή η Αθήνα δεν θα καταβάλει αύριο την δόση προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 780 εκατ. ευρώ».

«Θέλουμε την καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει, όμως σε κάθε περίπτωση η επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει», ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, με αποδέκτες τόσο τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και το εσωτερικό του κόμματός του.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτοί που υποστηρίζουν πως για την Αθήνα είναι μονόδρομος η μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ προκειμένου να αντιληφθούν και

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα

Ετσι η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πετύχει μια «αμοιβαία και επωφελή συμφωνία», επανέρχεται επιτακτικά τα τελευταία 24ωρα στο πολιτικό σκηνικό και προκαλεί τριγμούς σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπουργοί, βουλευτές και στελέχη χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα.

Οι υπέρμαχοι του δημοψηφίσματος

  •     Αλέκος Φλαμπουράρης
  •     Παναγιώτης Λαφαζάνης
  •     Πάνος Σκουρλέτης
  •     Αλέξης Μητρόπουλος
  •     Νίκος Φίλης

Αυτοί που λένε «όχι»

  •     Γιώργος Σταθάκης
  •     Παναγιώτης Κουρουμπλής
  •     Πάνος Καμμένος
  •     Δημήτρης Παπαδημούλης

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τα δημοψηφίσματα

Στο Σύνταγμα προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα:

  • Δημοψήφισμα για «κρίσιμα εθνικά θέματα»: προκηρύσσεται για ένα θέμα που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο και εθνικής σημασίας, με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.
  • Νομοθετικό δημοψήφισμα: προκηρύσσεται για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.

Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:

  • O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.
  • Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (σ.σ.: 180 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ