Αυξήσεις ορίων ηλικίας στα 62 για μειωμένη και 67 για πλήρη σύνταξη ακόμη και για όσους έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα ως το 2012 περιλαμβάνει η ατζέντα-σοκ των δανειστών για το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», την ατζέντα αυτή, έκρυβε το υπουργείο Εργασίας από την ελληνική κοινή γνώμη, καθώς προβαλλόταν η θέση ότι η συζήτηση με τους δανειστές αφορά σε αλλαγές μόνο στις πρόωρες αποχωρήσεις εργαζομένων μέσω κινήτρων εθελουσίας εξόδου από ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Στην πραγματικότητα όμως -όπως παραδέχτηκε και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς- οι θεσμοί ζητούν όλα τα όρια ηλικίας να ευθυγραμμιστούν στο 62ο έτος για μειωμένη και στο 67ο έτος για πλήρη σύνταξη, ακόμη και για όσους έχουν κατοχυρώσει την έξοδο με τα όρια ηλικίας που ίσχυαν ως το 2012 και δεν έχουν ακόμη συνταξιοδοτηθεί.
«Το ζήτημα αυτό προέβαλαν σθεναρά οι δανειστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group ζητώντας να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για όλους, και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012 στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη», αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας μιλώντας για το ασφαλιστικό και τι ζητούν οι δανειστές, μιλώντας την Κυριακή στο Mega.
Οπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», τα όσα ανέφερε αποτελούν κοινό μυστικό στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών και σημαίνουν ότι όσοι δεν είχαν μέχρι το 2012 την ηλικία συνταξιοδότησης κινδυνεύουν να χάσουν το κατοχυρωμένο τους δικαίωμα, εφόσον βέβαια το σχέδιο των θεσμών εφαρμοστεί άμεσα χωρίς περίοδο χάριτος.
Σε αυτή την περίπτωση, τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισχύουν από την 1η/1/2013 και μετά και είναι το 62ο έτος για μειωμένη σύνταξη, το 67ο έτος για πλήρη με 15 ή 25 έτη και το 62ο έτος με 40 χρόνια ασφάλισης, θα ισχύσουν και για όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα εξόδου σε μικρότερη ηλικία.