Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Δούκισσα του Κέμπριτζ πρόσφατα απέκτησαν το δεύτερο παιδί τους, ένα κοριτσάκι, που βρίσκεται τέταρτο στη σειρά για το θρόνο. Μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά από τη δόξα, αλλά κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί βασιλικά αδέλφια που έγραψαν ιστορία.
Ιστορικά, ο πρωτότοκος γιος κληρονομούσε τυπικά την ιδιοκτησία και τους τίτλους, ενώ ο αμέσως επόμενος γιος ή κόρη επιφορτιζόταν με άλλα καθήκοντα, κυρίως στρατιωτικά.
Οι περισσότεροι δευτερότοκοι γιοι και κόρες είχαν μία ευκαιρία στην αίγλη, μόνο όταν πέθαινε το πρώτο παιδί. Ωστόσο στην ιστορία υπήρχαν ορισμένες εξαιρέσεις που το μεγαλείο τους επισκίασε τα αδέλφια τους.
Βασιλιάς Ερρίκος ο 8ος
Κυβέρνησε την Αγγλία από το 1509 μέχρι το 1547, μόνο και μόνο επειδή ο μεγαλύτερος αδελφός του, Αρθουρ, πέθανε το 1502. Ο Ερρίκος ο 8ος είναι ίσως ο πιο διαβόητος βασιλιάς της Αγγλίας, για τους 6 γάμους του, τέσσερις εκ των οποίων έληξαν με αποκεφαλισμό της συντρόφου του. Ο μονάρχης των Τυδώρ στη συνέχεια παντρεύτηκε τη χήρα του αδελφού του, Αικατερίνη της Αραγονίας, αλλά μετά από πολλά χρόνια και επειδή δε γεννούσε υγιή αρσενικό διάδοχο, ο Ερρίκος άρχισε να αναρωτιέται αν ο γάμος του ήταν καταραμένος επειδή παραβίασε βιβλικούς νόμους εναντίον τους γάμους συγγενών και τελικά προσπάθησε να πείσει τον Πάπα της Ρώμης να ακυρώσει το γάμο. Η μάχη του βασιλιά με την Καθολική Εκκλησία για την ακύρωση του διαζυγίου θα οδηγήσει στην εφαρμογή της καινοτομίας του διαζυγίου και την ίδρυση της Εκκλησίας της Αγγλίας.
Βασίλισσα Ελισάβετ Α
Μία από τις μακροβιότερες μονάρχες της Αγγλίας, ήταν στην πραγματικότητα η δεύτερη κόρη του Ερρίκου του 8ου, από τη δεύτερη σύζυγό του, Αν Μπολέιν. Πέρα από το σκάνδαλο γύρω από το γάμο των γονιών της, η ημερομηνία γέννησης της, 7 Σεπτέμβρη, 1533, οδήγησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη νομιμότητα της, αφού είχε γεννηθεί μόλις 7,5 μήνες αφού παντρεύτηκαν οι γονείς της. Η ίδια ωστόσο απέδειξε την αξία της στην χώρα. Με τη βοήθεια του διαβόητου πειρατή σερ Φράνσις Ντρέικ, νίκησε την ισπανική αρμάδα στη θάλασσα. Υποστήριξε, επίσης, μερικές από τις πρώτες αποικιακές εισβολές της Αγγλίας στα ανοικτά των ακτών σημερινή της Βόρειας Καρολίνας, και έδωσε το Χάρτη για την πρώτη βρετανική επιχείρηση στην Ινδία, την Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Όταν πέθανε το 1603, είχε κυβερνήσει την Αγγλία για 45 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο γνώρισαν άνθιση οι τέχνες, και εμφανίστηκε ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας, Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος
Ανέβηκε στο θρόνο το 1189, αφού οι αντιπαραθέσεις του με τα αδέλφια του οδήγησαν τον πατέρα τους σε πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, ο Ριχάρδος σύντομα κέρδισε το παρατσούκλι του για την ανδρεία του στο πεδίο της μάχης. Για παράδειγμα, οδήγησε την Τρίτη Σταυροφορία να αναλάβει τον έλεγχο των Αγίων Τόπων. Δυστυχώς, ο Βασιλιάς Ριχάρδος αποδείχθηκε καλύτερη στρατιώτης παρά ηγέτης, αφού άφησε τα βασιλικά ταμεία άδεια όταν πέθανε από βέλος στην Châlus της Γαλλίας το 1199. Επίσης εγκατέλειψε τη χώρα στα χέρια του νεότερου αδελφού του Ιωάννη, του οποίου η σκληρή φορολογία ενέπνευσε την αριστοκρατία να αναγκάσει τον βασιλιά να υπογράψει τη Magna Carta, μια συμφωνία που περιορίζει τα δικαιώματα των βασιλέων.
Γεώργιος ο 5ος
Κυβέρνησε από το 1910 μέχρι το 1936 γιατί ο μεγαλύτερος αδελφός, Αλμπερτ Βίκτορ πέθανε από πνευμονία πολύ νέος. Εκείνη την εποχή, η γιαγιά του Γεώργιου, Βασίλισσα Βικτορία, ήταν ακόμα στο θρόνο και ο ίδιος ήταν ένα ήσυχο συνεσταλμένο παιδί. Κέρδισε το σεβασμό του λαού του στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.
Φίλιππος Β' της Μακεδονίας
Τα δεύτερον αδέλφια δεν είναι τα μόνα που έχουν μία ευκαιρία στο μεγαλείο, αφού και τα τρίτα μπορεί να είναι τυχερά. Μετά το θάνατο του Αμύντα Γ, βασιλιά της Μακεδονίας, τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του Φιλίππου, Αλέξανδρος ΙΙ και Περδίκκας ΙΙΙ, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διώξουν τους εχθρούς. βαθμολογίες των εχθρών μάλλον ανεπιτυχώς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναταραχής, ο Φίλιππος Β ήταν αιχμάλωτος στη Θήβα. Εκείνο το διάστημα, είχε την ευκαιρία να μελετήσει τη στρατιωτική στρατηγική και τεχνική από μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου εκείνη την εποχή. Όταν ο Φίλιππος Β απελευθερώθηκε, πήγε στο πλευρό του αδελφού του Περδίκκα, ο οποίος τελικά σκοτώθηκε σε μάχη. Όταν ο Φίλιππος Β 'ανεβαίνει στο θρόνο σε ηλικία 21 ετών το 359 π.Χ., το βασίλειο ήταν σε πλήρη αταξία. Κατάφερε με τις στρατιωτικές του κατακτήσεις ωστόσο να επαναφέρει την τάξη και έγινε πατέρας ενός από τους πιο διάσημους άνδρες στην ιστορία, του Μεγάλου Αλέξανδρου.