«Εκρηξη» εκνευρισμού προκάλεσε το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Ρίγας, όπως αποκάλυψε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που όμως θέλησε να βγάλει το βάρος από τους ώμους του Γιάνη Βαρουφάκη. Οπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, το πρόβλημα στη διαπραγμάτευση δεν είναι ένα πρόσωπο, αλλά η έλλειψη προόδου.
Μιλώντας στην Corriere della Sera, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ακόμη δεν είναι κοντά σε συμφωνία η Αθήνα με τους δανειστές, αν και αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Μιλώντας για την επίμαχη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα, τόνισε ότι το πρόβλημα στις συζητήσεις δεν περιορίζεται στη σχέση με τον Ελληνα υπουργό, αλλά τόνισε ότι εκεί υπήρξε «έκρηξη ενόχλησης», εξαιτίας της έλλειψης προόδου. «Τα προβλήματα δεν συνδέονται ποτέ με ένα άτομο. Στην Ρίγα εξερράγη η ενόχληση για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις. Μετά την συνεδρίαση εκείνη, όμως, οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, άλλαξε η ομάδα διαπραγματευτών της Αθήνας οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες και επιτελέσθηκε πρόοδος. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα
«Εχουμε κάνει πρόοδο, αλλά ακόμη δεν είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, αλλά δεν ξέρω πόσο», τόνισε αναφερόμενος στη συμφωνία. Σε σχέση με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ότι « γνωρίζω πως κατατέθηκαν μια σειρά από προτάσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενο και την οικονομική παράμετρο από τους θεσμούς». «Σε εμάς του Eurogroup ενδιαφέρουν οι τελικοί στόχοι. Να καθορίσει, δηλαδή, η Αθήνα την πορεία για να φτάσει στην δημοσιονομική βιωσιμότητα, με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (διαμέσου περικοπών των δαπανών και μετακίνησης πόρων) στην επιστροφή στην ανάπτυξη- χάρη και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις-, και στην χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι, οι τρεις πυλώνες του σχεδίου».
«Από χρηματοοικονομικής άποψης είμαστε πιο ισχυροί από ότι πριν τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση της Αθήνας και υπάρχει παντού περισσότερη εμπιστοσύνη σε ότι αφορά την ανάκαμψη. Πολιτικά, όμως, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων. Η νομισματική ένωση είναι ισχυρή αλλά πρέπει να αντικρούσει την αδυναμία της πολιτικής ένωσης», δηλώνει ο Ντάισεμπλουμ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτει ότι «τα μέλη του είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ζώνη του κοινού νομίσματος και να την βοηθήσουν να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας».
Τι απαντά για ενδεχόμενο «Plan Β»
Απαντώντας στην ερώτηση «αν έχει ετοιμασθεί ένα σχέδιο Β» ο πρόεδρος του Eurogroup εξηγεί: «είμαστε έτοιμοι για κάθε τι δυνατό, αλλά ως πολιτικοί, όπως είπα, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ώστε να γίνει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη μέσα στην Ευρωζώνη».
Στην ερώτηση «η ελληνική κυβέρνηση έχει ρευστό μόνον για λίγες ημέρες;», ο Γιάρουν Ντάισεμπλουμ απαντά: «δεν το γνωρίζει κανείς, ή μάλλον, το γνωρίζει η κυβέρνηση της Αθήνας. Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό».
Σχετικά, τέλος, με «μια πιο ήπια διάθεση ως προς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», ο Γιάρουν Ντάισεμπλουμ υπογραμμίζει πως «ο ίδιος περιορίσθηκε σε μια αναφορά στην διάθεση που είχε επιδειχθεί στα πλαίσια της συμφωνίας για το δεύτερο πρόγραμμα δάσωσης του Νοεμβρίου του 2012, το οποίο προέβλεπε μείωση του βάρους του χρέους κατά 40%» και ότι «δεν υπάρχει κάτι το καινούριο επί του θέματος αυτού».
Bloomberg: Παραμονεύει η ΕΚΤ
Ελληνες αξιωματούχοι στριμώχνονται με τους δανειστές για να ετοιμαστούν για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απειλεί να περιορίσει την χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης της χώρας αν δεν υπάρξουν βήματα προόδου προς τη συμφωνία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η ΕΚΤ αναζητά σημαντική πρόοδο στη συμφωνία για να δικαιολογήσει τη διατήρηση της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης που κρατά ζωντανό το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. Η κεντρική τράπεζα αναθεωρεί την παροχή ρευστότητας κάθε εβδομάδα και στις 6 Μαΐου ανέφερε ότι θα εξετάσουν τον περιορισμό της πρόσβασης αν παραμείνουν σε αδιέξοδο Ελλάδα και δανειστές, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, το ΔΝΤ και οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να βρουν μία λύση, αλλά αυτή είναι στα χέρια των ελληνικών αρχών», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν.
Η υποστήριξη στον Τσίπρα
Καθώς το αδιέξοδο των τεσσάρων μηνών εκτροχιάζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω φόβων ότι μπορεί η χώρα να εκδιωχθεί από το ευρώ, η υποστήριξη στον Αλέξη Τσίπρα υποχωρεί, σημειώνει το Bloomberg, κάνοντας αναφορά στη δημοσκόπηση της Marc για την «Εφημερίδα των Συντακτών, σύμφωνα με την οποία το 54% των Ελλήνων υποστηρίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, σε σύγκριση με το 82% του Φεβρουαρίου. Σημειώνει όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα.
Χωρίς ξεκάθαρα σημάδια προόδου τη Δευτέρα, ή αν υπάρξει όποιο πρόβλημα με τη δόση που πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ την Τρίτη, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το «κούρεμα» που επιβάλει στα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών για το μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης, τονίζει το Bloomberg.
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχουν δηλώσει ότι η συμφωνία με τους δανειστές είναι εφικτή. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει τη βεβαιότητα ότι επίκειται συμφωνία, μόνο για να αποκρουστεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους, που αναζητούν πιο συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής σε τομείς όπως τα εργασιακά, την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Η αντιπαράθεση έχει οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και αναζωπύρωσε την ανησυχία για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.