Το «κοστούμι» των μέτρων έτσι όπως αυτό θα αποτυπώνεται στην ενδεχόμενη«συμφωνία- πακέτο» το αμέσως επόμενο διάστημα… ράβουν Αθήνα και Βρυξέλλες, με τα μολύβια στην κυβέρνηση να έχουν πάρει «φωτιά» και τα τεχνικά κλιμάκια να σκληραίνουν εκ νέου τη στάση τους.
Τα δύο βασικά νούμερα που θα διαμορφώσουν τον τελικό κατάλογο των μέτρων -στον οποίο θα συμφωνήσουν η χώρα μας με τους πιστωτές της-, είναι το πόσο έξω έχει πέσει ο προϋπολογισμός και που θα μπει ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί ήδη «πυρετός» συσκέψεων, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί όλο το Σαββατοκύριακο με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι κύκλοι της κυβέρνησης λένε στο iefimerida.gr με νόημα πως «δεν έχει λήξει ακόμα τίποτα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι εύκολο να καταλήξουμε σε συμφωνία.
«Χωρίς εργασιακά δεν πάμε σε συμφωνία»
Τον τόνο των διαπραγματεύσεων πάντως, έδωσε άλλο ένα κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνοντας σε πηγαδάκι δημοσιογράφων πως «αν δεν έχουμε συμφωνία στα εργασιακά, δεν θα μπορούμε να έχουμε συμφωνία γενικότερα», καθιστώντας μ’ αυτόν τον τρόπο σαφές ότι αυτά αποτελούν «κατακόκκινη» γραμμή.
Μάλιστα, η ίδια πηγή εξηγούσε πως στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα υπάρχει όλο το χρονοδιάγραμμα για τον κατώτατο μισθό, σε δύο φάσεις:
• Η πρώτη θα φτάνει στα 650€ (στις αρχές Οκτωβρίου)
• Η δεύτερη στα 750€ τον Ιούλιο του 2016 (1η Ιουλίου του 2016)
Διαχρονικά «αγκάθια» και ΦΠΑ- Ασφαλιστικό
Βαρύς θα πέσει για ακόμα μια φορά ο λογαριασμός στις πλάτες των φορολογουμένων, με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ να αποτελεί βασικό όπλο για να κλείσει η διαπραγμάτευση αν και Αθήνα και Βρυξέλλες δεν έχουν βρει ακόμα τη χρυσή τομή.
Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως το κεντρικό-υπεραισιόδοξο σενάριο της διαπραγμάτευσης αφορά στην καθιέρωση ενιαίου συντελεστή στο 15%-17%, για σχεδόν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, με τις εξαιρέσεις να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν πως ο χαμηλός συντελεστής θα τοποθετείται μεταξύ 5%-7%, αισιοδοξώντας πάντα πως θα ήταν το ιδανικό να πετύχουμε κάτι τέτοιο.
Στην ίδια γραμμή, κυβερνητική πηγή υποστήριζε πως δίνοντας τον ενιαίο συντελεστή στον ΦΠΑ, «η κυβέρνηση κερδίζει την κατάργηση της έκπτωσης του μειωμένου συντελεστή στα νησιά κατά 30%».Όσο για τις επικείμενες αυξήσεις σε ΔΕΚΟ, παραδέχονται πως «είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» το οποίο και θα επιχειρήσουν να εξισορροπήσουν με μειώσεις συντελεστών σε άλλες παροχές όπως πχ στη κινητή τηλεφωνία, που ο ΦΠΑ πέφτει από το 23%.
Προσδοκία για «θετικό σήμα» από το Eurogroup
Οι συνεδριάσεις του Brussels Group συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποτυπωθεί -ει δυνατόν και γραπτώς- η πρόοδος στο Εurogroup της Δευτέρας με τους «19» να δίνουν το «πράσινο φως» ώστε να αποδεσμευθούν χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Στη Βουλή το σύνολο της συμφωνίας»
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού τέλος, ξεκαθαρίζουν πως μια καλή έκβαση στο Εurogroup της Δευτέρας, «δεν θα πάρει χαρακτήρα δέσμευσης στην ελληνική Βουλή», εξηγώντας πως η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στο σύνολό της.