«Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για το αν θα επιτευχθεί μία έντιμη και αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους. Υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης», είπε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
«Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σε όλους φανερό πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει για να πετύχει έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της «Ώρας του πρωθυπουργού».
«Κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν πως για να το πετύχουμε αυτό έχουμε πάει και πίσω απ' τις γραμμές της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει. Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω: Όπως πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ το 1980 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν, όπως πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και στην Ευρωζώνη το 2000 με τον κ. Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, έτσι ζήτημα πολιτικής βούλησης είναι και τώρα, αν η Ευρώπη θα ανεχθεί τη Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, όλους και όλες: Είμαι βέβαιος πως όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να επιδείξουν πολιτική βούληση και να προστατεύσουν τη Δημοκρατία ως υπέρτατη αξία στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Αλλιώς, ο αδικημένος και πληγωμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία - και το έγκλημα, η δολοφονία της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε, δεν θα έχει σιγαστήρα. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι το επιχειρήσουν».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης. «Είμαι αισιόδοξος πως θα υπάρξει αίσιο τέλος και με τη στήριξη του λαού μας θα καταφέρουμε να κλείσουμε τη συμφωνία και να βγούμε από την κρίση που επεδίωξαν κάποιοι που θέλησαν να πλουτίσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού, ακόμα και μέσα στην κρίση» είπε χαρακτηριστικά.