Ξεκάθαρη νίκη Κάμερον, πανωλεθρία Μίλιμπαντ -Η επόμενη ημέρα στη Μ. Βρετανία - iefimerida.gr

Ξεκάθαρη νίκη Κάμερον, πανωλεθρία Μίλιμπαντ -Η επόμενη ημέρα στη Μ. Βρετανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ντέιβιντ Κάμερον. Αδιαμφισβήτητα, ο νυν πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ήταν η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα.

Κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Κάμερον αναδεικνύεται στον μεγάλο νικητή αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Από την άλλη, παταγώδης ήταν η συντριβή των Εργατικών και του Εντ Μίλιμπαντ...

Ξεκάθαρη νίκη Κάμερον, πανωλεθρία Μίλιμπαντ -Η επόμενη ημέρα στη Μ. Βρετανία | iefimerida.gr 0

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα το κόμμα του Κάμερον καταλαμβάνει 325 έδρες και του υπολείπεται μόλις μία για την αυτοδυναμία (χρειάζονται 326 έδρες).

Από την άλλη, το κόμμα των Εργατικών και ο Εντ Μίλιμπαντ καταλαμβάνουν 229 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 8, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP 1 έδρα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 56 έδρες.

Επισημαίνεται ότι από τις 650 έδρες, οι 533 είναι στην Βρετανία, οι 59 στην Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στην Βόρειο Ιρλανδία.

Ξεκάθαρη νίκη Κάμερον, πανωλεθρία Μίλιμπαντ -Η επόμενη ημέρα στη Μ. Βρετανία | iefimerida.gr 1

Κάμερον: Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ, δήλωσε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς το συντηρητικό του κόμμα βίωσε μία «πολύ δυνατή βραδιά». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

«Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», είπε ο Κάμερον που πρόκειται να συναντηθεί με τη βασίλισσα Ελισάβετ στις 14.30 ώρα Ελλάδος.

Aποδοχή ήττας και παραίτηση από τον Μίλιμπαντ

Σήμερα το πρωί ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ παραδέχθηκε την ήττα του λέγοντας πως ήταν σαφώς μια «πολύ απογοητευτική και δύσκολη βραδιά για το Εργατικό Κόμμα». Παράλληλα, δήλωσε ότι «θλίβεται βαθύτατα» για ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Βρετανίας κι ιδιαίτερα στη Σκωτία, όπου -όπως είπε- η άνοδος του εθνικισμού κατατρόπωσε το Εργατικό Κόμμα.

Όπως μετέδωσε μάλιστα το BBC ο Μίλιμπαντ πρόκειται να παραιτηθεί.

Θα παραιτηθεί και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Ο ηγέτης τους Νικ Κλέγκ έσωσε το κεφάλι του στην εκλογική του περιφέρεια του Σέφιλντ, σύμφωνα με πληροφορίες με την εκλογική συνδρομή των Τόρις. Αλλά ο υφυπουργός Ενέργειας Εντ Ντέιβι, ο θεωρούμενος μελλοντικός υποψήφιος για την ηγεσία, έχασε την έδρα του, όπως και ο απερχόμενος υπουργός Εμπορίου Βινς Κέιμπλ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ντάνι Αλεξάντερ, ο βετεράνος Σάιμον Χιούζ, βουλευτής εδώ και 32 χρόνια, και ο Τσαρλς Κένεντι, βουλευτής εδώ και 30 χρόνια και ηγέτης του κόμματος από το 1999 μέχρι το 2006.

Συνολικά, το κόμμα δεν αναμένεται να καταλάβει παρά 10 έδρες, περί τις έξι φορές λιγότερες σε σχέση με το 2010. Είναι η χειρότερη εκλογική του επίδοση εδώ και 20 χρόνια, έναν χρόνο μετά την ταπείνωσή του στις ευρωπαϊκές εκλογές, όταν έχασε 10 από τις 11 έδρες του.

«Είναι οδυνηρά εμφανές ότι η νύκτα ήταν σκληρή για τους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες», δήλωσε τα ξημερώματα ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της απερχόμενης κυβέρνησης, εμφανώς συγκινημένος.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη χώρα και για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκειται η παραίτησή από την ηγεσία.

Ξεκάθαρη νίκη Κάμερον, πανωλεθρία Μίλιμπαντ -Η επόμενη ημέρα στη Μ. Βρετανία | iefimerida.gr 2

Ο Νικ Κλεγκ με την σύζυγό του

Ήττα και για το UKIP -Δεν εκλέγεται ο Φάρατζ και παραιτείται

Ηττημένο βγαίνει, όμως, από τις εκλογές και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο αξιώνει την άμεση αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και το οποίο εμφάνιζε τεράστια άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. Όπως όλα δείχνουν με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το UKIP απέσπασε ένα ποσοστό γύρω στο 12%, ποσοστό μικρό για να του εξασφαλίσει την είσοδο στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ, ηττήθηκε στην εκλογική περιφέρεια Σάουθ Τάνετ, στη γενέτειρά του Κεντ, από τον υποψήφιο των Συντηρητικών. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, όπως είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει αν δεν καταφέρει να εισέλθει στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ, υπέβαλε την παραίτησή του.

Οι έδρες στην Σκοτία

Οσον αφορά στη Σκωτία και εκεί φαίνεται ότι το Εργατικό Κόμμα θα μείνει με μόλις 1 έδρα, καθώς το exit poll έδειξε πως οι Σκοτσέζοι εθνικιστές οδεύουν να κερδίσουν τις 56 από τις 59 έδρες της Σκοτίας, από μόλις 6 στις εκλογές του 2010.

Με τις ψήφους να έχουν πλέον καταμετρηθεί σε λίγες περισσότερες από τις μισές από τις 59 έδρες της Σκοτίας, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) φαίνεται ότι θα κατατροπώσει το Εργατικό Κόμμα στην περιοχή.

Ξεκάθαρη νίκη Κάμερον, πανωλεθρία Μίλιμπαντ -Η επόμενη ημέρα στη Μ. Βρετανία | iefimerida.gr 3

Η ηγέτης του SNP

Τι σημαίνει η νίκη Κάμερον

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι πιθανόν θα διεξαχθεί στη Βρετανία ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την παραμονή, ή μη, της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια (το έχει υποσχεθεί προεκλογικά ο Κάμερον) καθώς και ότι οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν κατά έως και 12 δισεκατομμύρια λίρες ως το 2018-’19 για να μηδενιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα (5% του ΑΕΠ) στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ξεκάθαρη νίκη Κάμερον, πανωλεθρία Μίλιμπαντ -Η επόμενη ημέρα στη Μ. Βρετανία | iefimerida.gr 4

Τι σημαίνει η νίκη του SNP στη Σκωτία

Επικριτές του SNP, ήδη από χθες, μετά και τη δημοσιοποίηση των exit polls, διατείνονταν πως το κόμμα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την διαφαινόμενη εμφατική νίκη του για να διεκδικήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας, παρότι ηττήθηκε στην περυσινή διαδικασία.

Με ποιους θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Κάμερον

Οπως φαίνεται ο Κάμερον θα έχει πολλές επιλογές για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησής του, με την υποστήριξη των σημερινών του εταίρων, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (10 έδρες), των πιστών στο στέμμα Βορειοϊρλανδών, ή και των δύο πολιτικών δυνάμεων αυτών. Θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τι σημαίνει η νίκη για τον ίδιο τον Κάμερον

Μετά από αυτό τον θρίαμβο, ο Κάμερον θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών, κάτι το οποίο μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών αμφισβητείτο.

Ξεκάθαρη νίκη Κάμερον, πανωλεθρία Μίλιμπαντ -Η επόμενη ημέρα στη Μ. Βρετανία | iefimerida.gr 5

To BBC προέβαλε το exit poll με προτζέκτορα σε κτίρια!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντέιβιντ Κάμερον
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ