Η γερμανική Βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το EFSF - iefimerida.gr

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το EFSF

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γερμανική βουλή ενέκρινε με 523 ψήφους, 85 κατά και 3 αποχές τη διεύρυνση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου. Λίγο νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ανακοινώσει ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 13 Οκτωβρίου για να αποφασίσει αν θα εκταμιευθεί ή όχι η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων στη λειτουργία του μηχανισμούς, πέραν εκείνων τις οποίες επικύρωσε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες περί του πολλαπλασιασμού των διαθεσίμων πόρων του EFSF, με στόχο τη σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων δανειοδότησης που διαθέτει, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών:
«Οι κανόνες του EFSF δεν έχουν ακόμη καθορισθεί οριστικά» και όταν θα καθορισθούν, «η Βουλή θα
εκφρασθεί επ' αυτού».
Οι τροποποιήσεις που συζητούνται θα επέτρεπαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο να αναλάβει χρέη μέσω μόχλευσης των κεφαλαίων του, πέραν των εγγυήσεων που χορηγούνται από τα κράτη.

Όμως, το ύψος των εγγυήσεων που θα χορηγηθούν από τη Γερμανία (211 δισ. ευρώ) δεν θα μεταβληθεί, επέμεινε ο κ. Σόιμπλε.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενίσχυση του μηχανισμού ευρωστήριξης, ο κ. Σόιμπλε είχε πει ότι τα μέσα που θα τεθούν στη διάθεση του Ταμείου «πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο».

Εξάλλου, ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα. Σε ερώτηση της εφημερίδας πως το 2009, o υπουργός είχε δηλώσει ότι οι Γερμανοί δεν μπορούν να πληρώσουν για τα χρέη της Ελλάδας και τι λέει για αυτό σήμερα, ο κ. Σόιμπλε απαντά:

«Δεν πληρώνουμε για τα προβλήματα της Ελλάδας. Αυτή είναι μια εντελώς παράλογη διατύπωση. Δίνουμε στην Ελλάδα τον απαραίτητο χρόνο ώστε να καταφέρει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και την ανταγωνιστικότητα της, το οποίο εδώ και καιρό είναι το μεγαλύτερό της πρόβλημα. Πρέπει να δώσουμε χρόνο στην Ελλάδα και αυτό είναι προς όφελος του κοινού μας νομίσματος. Αν αποτύχει το κοινό μας νόμισμα θα έχουμε μεγαλύτερες ζημίες, μια και εμείς επωφελούμαστε περισσότερο από ό,τι οι Έλληνες»

Οι ψηφοφορίες που απομένουν για να κλείσει ο κύκλος των 27

Πάντως, η διαδικασία απαιτεί την έγκριση από τα κοινοβούλια και των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής -και μετά την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Φινλανδία, αργά το μεσημέρι της Τετάρτης- οι χώρες που έχουν πει «ναι» σε όσα οι ίδιοι οι ηγέτες τους έχουν συμφωνήσει από τις 21 Ιουλίου είναι οι: Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Ιρλανδία και Σλοβενία. Απομένουν η Γερμανία κι άλλες 7.

Εκτός από την Πορτογαλία, που δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία για την ψηφοφορία, τα άλλα κράτη ψηφίζουν ως εξής:

Σήμερα ψηφίζει και η Εσθονία. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπερψήφιση της ενίσχυσης του EFSF με μεγάλη πλειοψηφία.

Αύριο, ψηφίζει το αυστριακό κοινοβούλιο, το οποίο επίσης αναμένεται να υπερψηφίσει.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ψηφίζει επί της απόφασης η Κύπρος.

Στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται και η ετυμηγορία της Ολλανδίας, με τα προγνωστικά να κάνουν λόγο για σίγουρη επικύρωση με μεγάλη πλειοψηφία και μάλιστα και με θετικές ψήφους από την αντιπολίτευση.

Απομένει η Σλοβακία. Το κρίσιμο ραντεβού του κοινοβουλίου της έχει οριστεί για τις 25 Οκτωβρίου. Θεωρητικά ακόμα η επικύρωση του EFSF είναι αμφίβολη. Παρά τις ενστάσεις της η κυβέρνηση θα ψηφίσει υπέρ της μεταρρύθμισης, με τη διαφορά πως δεν είναι σίγουρη η ψήφος όλων των βουλευτών του κόμματος - εταίρου μειοψηφίας στην κυβέρνηση συνασπισμού, του κόμματος των ευρωσκεπτικιστών (SaS).



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ