Τρία χρόνια μετά την είσοδό του στη Βουλή, το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ετοιμάζεται να πάει σε δίκη, σε μια καθοριστική στιγμή για την οικονομικά χειμαζόμενη Ελλάδα. Αυτό είναι το κεντρικό σχόλιο του Guardian και δίνει το στίγμα.
Όπως μεταφέρει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, Έλενα Σμιθ, κατηγορούμενη είναι η κεντρική ομάδα μιας οργάνωσης που διαθέτει εγκληματική ατζέντα και η οποία έχει μεταμφιεστεί σε πολιτική δύναμη.
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και αφού προηγουμένως είχε διακοπεί πριν καν ξεκινήσει, η δίκη των 69 μελών της Χρυσής Αυγής θα εκκινήσει στις φυλακές Κορυδαλλού και -κατά την εφημερίδα- είναι ένα δημοκρατικό τεστ για την Ελλάδα.
Ο Ταντ Στάινκε της οργάνωσης Human Right First που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η δίκαιη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και σημαντικά για όλη την Ευρώπη. Είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτει ένα κράτος δικαίου, έτσι ώστε να σταματήσει τις πράξεις ατόμων που ευθύνονται για τα κύματα βίας που έχουν στόχο τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας».
Η Σμιθ υπενθυμίζει τα έργα και τις ημέρες της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας πως υπό το άλλοθι της ατιμωρησίας, οι εξτρεμιστές της άκρας δεξιάς είχαν αποδυθεί σε μια εκστρατεία κατά των σκουρόχρωμων μεταναστών, των αριστερών, των ομοφυλόφιλων, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα των δικαστικών λειτουργών που επί 15 μήνες ερευνούσαν την υπόθεση.
Ο ρόλος του Μιχαλολιάκου
Η ποινική έρευνα, γράφει, ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα την οποία φέρεται να έχει σχεδιάζει ο αινιγματικός ηγέτης της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος που ήταν προφυλακισμένος επί 18 μήνες.
«Ένθερμος θαυμαστής του Χίτλερ και γνωστός στους συμπαθούντες του ως Φύρερ, ο Μιχαλολιάκος -όπως και οι 12 κατηγορούμενοι βουλευτές του κόμματος- δεν έκατσε στο εδώλιο τον Απρίλιο και ενδέχεται να μην το κάνει ούτε τώρα, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη διαδικασία. Να σημειωθεί πως έξω το δικαστήριο είχαν ξεσπάσει ταραχές ανάμεσα στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής και μελών αντιφασιστικών οργανώσεων», αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian.
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: «Η στρατηγική της Χρυσής Αυγής είχε ως στόχο να διαχωρίσει την ηγεσία από τα κατώτερα μέλη που προχωρούσαν σε βίαιες ενέργειες και διέπραξαν λογής εγκλήματα. Αλλά αυτή η δίκη είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για να τεστ ελέγχου για την ελληνική δημοκρατία που για καιρό είχε επιλέξει να αγνοεί και να παραμελεί τους κινδύνους που έθετε η Χρυσή Αυγή».
Να δικαστούν για τις πράξεις τους
Το άρθρο αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή, αυτή τη στιγμή, είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας και θέλει να προβάλλει μια εικόνα τιμωρού προς τη λιτότητα – τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας παλεύει να κλείσει μια συμφωνία με τους δανειστές.
Την παραμονή της δίκης, η εβδομαδιαία εφημερίδα της Χρυσής Αυγής, έγραφε: «Πιστεύουμε ότι η πατρίδα μας και ο λαός αξίζουν ένα καλύτερο μέλος και εμείς θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε γι' αυτό και έξω από το κοινοβούλιο, παρά την τρομοκρατία και τις διώξεις που έχουν εξαπολύσει εναντίον μας».
Μήνυμα σε όλο τον κόσμο
Είναι ευρέως διαδεδομένες οι ανησυχίες ότι οι εξτρεμιστές της Χρυσής Αυγής θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν τη θέση τους ακόμη και τώρα που βρίσκονται κάτω από το φως της δικαιοσύνης. Γι' αυτό και αρκετοί πολιτικοί και υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει ότι είναι να σημαντικό να καταφανεί ότι δεν δικάζονται για τη ναζιστική ιδεολογία τους, αλλά για τα βίαια εγκλήματα τους.
Ο Στάινκε λέει επ' αυτού: «Μια αξιόπιστη δίκη θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι, παρά την πίεση από την οικονομική και μεταναστευτική κρίση, δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για την οργανωμένη ρατσιστική και πολιτική και ότι δεν πρόκειται να διαβρώσουν το σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».