Η προσωπική αγωνία της Μέρκελ πριν την ψηφοφορία για το EFSF - iefimerida.gr

Η προσωπική αγωνία της Μέρκελ πριν την ψηφοφορία για το EFSF

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαρούς πονοκεφάλους ενδέχεται να προκαλέσει στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ η σημερινή ψηφοφορία για την έγκριση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης (EFSF). Κι αυτό γιατί, ενώ η υπερψήφιση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου θεωρείται δεδομένη -θα την υπερψηφίσει και η αντιπολίτευση- αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (CDU) πιθανότατα θα την καταψηφίσουν.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι δηλώσεις του Τόμας Οπερμαν, ηγετικού στελέχους των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης, εάν η κυρία Μέρκελ αποτύχει να πείσει τους «αντάρτες» στο συνασπισμό της να ψηφίσουν υπέρ.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, o κ. Οπερμαν καταλόγισε στην κυρία Μέρκελ ότι ο λαϊκιστικός τόνος και οι παλινωδίες όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί επιδείνωσαν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και έπληξαν την εικόνα της χώρας.

Εκτίμησε πάντως ότι ο κίνδυνος να πέσει ο συνασπισμός, καθώς και οι τροπολογίες που έγιναν στο νομοσχέδιο το οποίο δίνει στη γερμανική Βουλή μεγαλύτερο ρόλο στην μελλοντική παροχή δανείων από την Ε.Ε., ενδέχεται να κινητοποιήσουν και τους διαφωνούντες να ταχθούν υπέρ της.

Η συνεισφορά της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF θα αυξηθεί από 123 δισ. ευρώ σε 211 δισ. ευρώ υπό μορφήν εγγυήσεων ή σχεδόν τα μισά από τα συνολικά κεφάλαια και περισσότερα από κάθε άλλη χώρα.

Πάντως, η διαδικασία απαιτεί την έγκριση από τα κοινοβούλια και των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής -και μετά την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Φινλανδία, αργά το μεσημέρι της Τετάρτης- οι χώρες που έχουν πει «ναι» σε όσα οι ίδιοι οι ηγέτες τους έχουν συμφωνήσει από τις 21 Ιουλίου είναι οι: Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Ιρλανδία και Σλοβενία. Απομένουν η Γερμανία κι άλλες 7.

Εκτός από την Πορτογαλία, που δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία για την ψηφοφορία, τα άλλα κράτη ψηφίζουν ως εξής:

Σήμερα ψηφίζει και η Εσθονία. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπερψήφιση της ενίσχυσης του EFSF με μεγάλη πλειοψηφία.

Αύριο, ψηφίζει το αυστριακό κοινοβούλιο, το οποίο επίσης αναμένεται να υπερψηφίσει.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ψηφίζει επί της απόφασης η Κύπρος.

Στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται και η ετυμηγορία της Ολλανδίας, με τα προγνωστικά να κάνουν λόγο για σίγουρη επικύρωση με μεγάλη πλειοψηφία και μάλιστα και με θετικές ψήφους από την αντιπολίτευση.

Απομένει η Σλοβακία. Το κρίσιμο ραντεβού του κοινοβουλίου της έχει οριστεί για τις 25 Οκτωβρίου. Θεωρητικά ακόμα η επικύρωση του EFSF είναι αμφίβολη. Παρά τις ενστάσεις της η κυβέρνηση θα ψηφίσει υπέρ της μεταρρύθμισης, με τη διαφορά πως δεν είναι σίγουρη η ψήφος όλων των βουλευτών του κόμματος - εταίρου μειοψηφίας στην κυβέρνηση συνασπισμού, του κόμματος των ευρωσκεπτικιστών (SaS).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ