Εντ Μίλιμπαντ: Ο άνθρωπος που ίσως αύριο να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας - iefimerida.gr

Εντ Μίλιμπαντ: Ο άνθρωπος που ίσως αύριο να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Εντ Μίλιμπαντ, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, διεκδικεί την Πέμπτη επί ίσοις όροις απέναντι στον σημερινό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας.

Το επώνυμό του είναι πασίγνωστο στη Βρετανία. Ο αδελφός του Ντέιβιντ, ο οποίος υπήρξε πρώην γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ο έτερος αντίπαλός του στη διεκδίκηση της ηγεσίας των Εργατικών το 2010. Σημειώνεται ότι μαζί και οι δύο ήταν τα πρώτα αδέρφια που ταυτόχρονα κάθισαν στο Υπουργικό Βρετανικό Συμβούλιο από το 1938 που ήταν ο Έντουαρντ Στάνλεϊ και ο αδερφός του Όλιβερ.

Εντ Μίλιμπαντ: Ο άνθρωπος που ίσως αύριο να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας | iefimerida.gr 0

Η μάχη με τον αδελφό του για την προεδρία των Εργατικών

Οταν, ο Εντ βγήκε από τη σκιά του μεγάλου αδελφού Ντέιβιντ και αναδείχθηκε στην προεδρία του Εργατικού Κόμματος, ανατρέποντας τα αρχικά προγνωστικά που τον ήθελαν αουτσάιντερ, άρχισαν οι αναλύσεις επί προσωπικού: ο Εντ είναι πιο χαλαρός, πιο ανθρώπινος από τον Ντέιβιντ, αποφάνθηκαν οι ειδήμονες.

«Μέρος της απήχησης του Εντ Μίλιµπαντ στο κόµµα», επεσήµανε ο Λανς Πράις, συγγραφέας επικείµενης βιογραφίας των αδελφών Μίλιµπαντ, «είναι ότι µιλάει πιο απλά, πιο “ανθρώπινα”, ενώ ο Ντέιβιντ Μίλιµπαντ είναι πιο στεγνός, πιο “πολιτικός”». Την ίδια ώρα, τα βρετανικά ταµπλόιντ τιµούσαν τη φήµη τους αναδεικνύοντας µια άλλη πλευρά του νέου ηγέτη των Εργατικών: ο Εντ ήταν ο πρώτος ηγέτης µεγάλου βρετανικού κόµµατος που ζει µε τη σύντροφό του – την καταξιωµένη δικηγόρο Τζάστιν Θόρτον – χωρίς να είναι παντρεµένοι. Τελικά, λίγο αργόερα, οι δυο τους ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου.

Αθεος και μαρξιστής

Πατώντας κανείς το όνομά του στο Google πληροφορείται πως ο Έντουαρντ Σάμουελ Μίλιμπαντ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, είναι γιος οικογένειας Εβραίων επιζησάντων του Ολοκαυτώματος, πατέρας του είναι ο διάσημος Μαρξιστης Ραλφ Μίλιμπαντ, και ο ίδιος δηλώνει άθεος και μαρξιστής, ενώ το «nickname» του είναι «ο Κόκκινος Εντ».

«Στον Θεό πιστεύουν άλλοι, όχι εγώ», λέει. «Επικρίνω τις αδικίες που δημιουργεί ο καπιταλισµός», εξηγεί. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν «Ροµπέν των Δασών των Εργατικών».

Εντ Μίλιμπαντ: Ο άνθρωπος που ίσως αύριο να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας | iefimerida.gr 1

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως αν οι Εργατικοί κερδίσουν σε αυτές τις εκλογές, τότε θα σημειωθεί μια τεράστια προοδευτική στροφή στη βρετανική πολιτική και προς το εσωτερικό, αλλά και προς το εξωτερικό και κυρίως στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Βέβαια, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που του προσάπτουν ότι δεν έχει το ανάστημα που χρειάζεται για να αναλάβει τη θέση πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε σχέση με τον Ντέιβιντ Κάμερον είναι περισσότερο εγκεφαλικός τύπος και ντροπαλός.

Είμαι σπασικλάκι

Με μάτια στενά και πλατύ χαμόγελο, ο Εντ Μίλιμπαντ συχνά χλευάζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ισχυρή ομοιότητα του με τον ήρωα του διάσημου βρετανικού καρτούν Wallace και Gromit.

Εντ Μίλιμπαντ: Ο άνθρωπος που ίσως αύριο να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας | iefimerida.gr 2

Σίγουρα δεν είναι το αγαπημένο παιδί των media, και πολλές φορές τον χαρακτηρίζουν ως έναν «περίεργο τύπο»: έναν έξυπνο άνθρωπο, αλλά ελαφρώς αδέξιο και ακοινώνητο. Ο ίδιος ο Εντ Μίλιμπαντ περιγράφει τον εαυτό του ως «σπασικλάκι» και σύμφωνα με κάποιες δηλώσεις, μπορεί να σχηματίσει τον κύβο του Ρούμπικ σε 20 δευτερόλεπτα. Όσοι τον γνωρίζουν λένε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει τον έλεγχο του εαυτού του σε σημείο ίσως υπερβολικό, ενώ ούτε πίνει ούτε καπνίζει. Τα στερεότυπα αυτά, αναπαρήχθησαν και στο πρώτο τηλεοπτικό προεκλογικό ντιμπέιτ, με τους σχολιαστές να τον χαρακτηρίζουν ως «ρομπότ».

Το σκάνδαλο έναν μήνα πριν από τις εκλογές

Πάντως, έναν μόλις μήνα πριν από τις κρίσιμες εκλογές κι ενώ εκείνη την περίοδο προηγούταν στις δημοσκοπήσεις του Ντέιβιντ Κάμερον, η ίδια η σύζυγός του ήρθε άθελα της να του ταράξει την πολιτική διαδρομή προς την κορυφή με πιπεράτες... αποκαλύψεις. Η Τζάστιν Θόρντον αποκάλυψε την μυστική σχέση που είχε ο Έντ Μίλιμπαντ με μυστηριώδη γυναίκα, όταν ακόμα (εκείνος) δούλευε στο Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την «Daily Telegraph» η σχέση του Μίλιμπαντ με την οικονομική συντάκτρια του BBC Στέφανι Φλάντερς κράτησε πολύ περισσότερο από όσο νόμιζαν μερικοί μια και όπως έγινε γνωστό οι δυο τους βλέπονταν μέχρι και τον Μάρτιο του 2004, όταν εκείνος ήταν σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ενώ εκείνη κάλυπτε το οικονομικό ρεπορτάζ του «BBC Newsnight».

Εντ Μίλιμπαντ: Ο άνθρωπος που ίσως αύριο να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας | iefimerida.gr 3

Βουλευτής από το 2005

Οσο για την πολιτική του διαδρομή, ο 46χρονος πολιτικός εξελέγη πρώτη φορά στο βρετανικό κοινοβούλιο το 2005 και υπηρέτησε στο Υπουργικό Συμβούλιο από το 2007 έως το 2010 υπό τον Γκόρντον Μπράουν.

Γεννημένος στο Λονδίνο ο Μίλιμπαντ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, έγινε πρώτα ερευνητής του Εργατικού Κόμματος και μετά ένας από τους έμπιστους του Υπουργείου Οικονομικών του Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος τον διόρισε Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Μίλιμπαντ εξελέγη Μέλος του Κοινοβουλίου για την εκλογική περιφέρεια του Νότιου Γιορκσάιρ του Βόρειου Ντόνκαστερ στις γενικές εκλογές του 2005.

Ως πρωθυπουργός, ο Γκόρντον Μπράουν διόρισε τον Μίλιμπαντ ως Υπουργό Οικονομικών του Δουκάτου του Λάνκαστερ και Υπουργό στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου στο πρώτο του Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου 2007. Μετά ο Μίλιμπαντ προήχθη στη θέση του Γραμματέα του Κράτους στο νεοϊδρυθέν Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μια θέση που κράτησε από τις 3 Οκτωβρίου 2008 έως τις 11 Μαΐου 2010. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2010 εξελέγη Αρχηγός του Εργατικού Κόμματος με την υποστήριξη του 50,654% του εκλογικού σώματος.

Εντ Μίλιμπαντ: Ο άνθρωπος που ίσως αύριο να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ