Τον προβληματισμό του για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας «πάση θυσία» εξέφρασε ο κ. Ε. Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Ο κ. Μυτιληναίος έθεσε το θέμα της μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη, υπό τον κ. Α. Ζερβό, διοίκηση της επιχείρησης και εξέφρασε την ελπίδα να μην τεθεί ζήτημα μετεγκατάστασης της έδρας του ομίλου από την Ελλάδα.
«Δεν ξέρω τι διαπραγμάτευση γίνεται και πόσο έχει προχωρήσει, βλέπω όμως τη ζημιά που γίνεται στην αγορά και την οικονομία, η οποία δεν θα διορθωθεί αυτόματα μόλις υπάρξει συμφωνία. Η ζημιά αυτή τρώει τις σάρκες της οικονομίας και μας γυρνάει πολύ πίσω. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία και θέλω να ελπίζω ότι θα είναι αξιοπρεπής, για να προχωρήσουμε. Η ευθύνη είναι δική μας και η μπάλα είναι στο γήπεδό μας. Όσο δεν τελειώνει αυτή η ιστορία τόσο η οικονομία θα παγώνει μέχρι να πάθει κρυοπαγήματα και να τελειώσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος.
Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος τόνισε ότι «έχουμε μεγάλη δυσκολία σαν διοίκηση του ομίλου να δεχθούμε έστω και μια δεκάρα παραπάνω από αυτό που ορίζουν οι διαιτητικές αποφάσεις (40,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα)». Πρόσθεσε δε πως μόλις ολοκληρωθεί σχετική μελέτη του ΣΕΒ και αφού ενημερωθεί η νέα διοίκηση της ΔΕΗ «θα διαπραγματευτούμε ένα τίμημα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (που είναι, όπως είπε, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα) παρά στην απόφαση της διαιτησίας.
Η πολιτική της ΔΕΗ, πρόσθεσε, με την προηγούμενη διοίκηση ήταν αδιέξοδη, δεν ωφέλησε κανέναν και δεν οδήγησε πουθενά. Και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η πολιτική να απεσύρθη μαζί με την προηγούμενη διοίκηση και η νέα, σε συνδυασμό με την εκφρασμένη ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να μειώσει το ενεργειακό κόστος και να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην ενέργεια.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στον όμιλο ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για μετεγκατάσταση και «θέλω να ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν συνθήκες που θα επαναφέρουν το θέμα αυτό, επιτακτικά στο τραπέζι», ενώ ανάλογες ήταν οι δηλώσεις για το ενδεχόμενο απόσυρσης της μετοχής από το χρηματιστήριο. Παρατήρησε πάντως ότι το κόστος του χρήματος για τον όμιλο είναι 50 εκατ. υψηλότερο σε σχέση με μια αντίστοιχη εταιρία στη Γερμανία. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο εισόδου άλλης θυγατρικής στο Χρηματιστήριο στο ορατό μέλλον. Και σε ερώτηση για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους είπε ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνει γιατί η κατάσταση σήμερα είναι εξόχως δυσμενέστερη σε σχέση με το Μάιο του 2014 αλλά προτείνεται προκειμένου να ανταμειφθούν οι μέτοχοι. Το εν λόγω θέμα δεν συζητήθηκε στη γενική συνέλευση λόγω έλλειψης απαρτίας και μετατέθηκε σε επαναληπτική που θα γίνει στις 18 Μαΐου.
Ο κ. Ι. Μυτιληναίος, αντιπρόεδρος του ομίλου, ανέφερε εξάλλου ότι ο όμιλος επανακάμπτει στα δημόσια έργα στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων γιατί θεωρεί ότι δικαιούται ένα μερίδιο από τις δημόσιες επενδύσεις, ωστόσο η παρουσία στην Ελλάδα θα είναι λελογισμένη και μετρημένη. Η φετινή συνέλευση συνέπεσε με τη συμπλήρωση 20 ετών από την είσοδο του ομίλου στο Χρηματιστήριο.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ