NIESR: Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να συμβεί ένα άτακτο Grexit - iefimerida.gr

NIESR: Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να συμβεί ένα άτακτο Grexit

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) σε μελέτη που δημοσίευσε προσφάτως καταδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους που θάλλουν στην Ελλάδα. Κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με ένα άτακτο Grexit.

Το διεθνές think tank, αναφέρει πως ενώ υπάρχουν ευνοϊκότερες προοπτικές για την Ευρώπη, εγείρονται μεγάλα ερωτηματικά ως προς την παραμονή της χώρας μας εντός της νομισματικής ένωσης. Επίσης, θεωρεί πως δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην περίπτωση ενός Grexit.

Συγκεκριμένα, γράφει τα εξής: «Οι προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί και αυτό έχει να κάνει με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, την υποτίμηση του ευρώ, τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και όλα αυτά αναμένεται να στηρίξουν τη ζήτηση και τη δραστηριότητα κατά την προσεχή περίοδο, ενώ οι δημοσιονομικές πολιτικές αναμένεται να είναι -σε γενικές γραμμές- ουδέτερες, ενώ οι κίνδυνοι του αποπληθωρισμού έχουν μειωθεί».

Σημαντικός κίνδυνος

Για να ακολουθήσει ο προβληματισμός για την Ελλάδα: «Η Ελλάδα έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας για εξαιρετική προσαρμογή από την κρίση. Μεταξύ 2009-2014, το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο της κυβέρνησης έγινε αυστηρότερο κατά 11,7% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, το βάρος του χρέους αυξήθηκε. Η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη είναι αδύνατη χωρίς την περαιτέρω διεθνή οικονομική στήριξη και τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις της οικονομίας. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός των προσεχών εβδομάδων, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας και μιας άτακτης εξόδου από τη νομισματική ένωση».

Όσο για τις πιθανότητες μεταφοράς της κρίσης σε άλλες χώρες, το NIESR αναφέρει: «Μπορεί η Ελλάδα να αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αλλά θα υπάρξουν κίνδυνοι διάχυσης της κρίσης στην υπόλοιπη περιοχή και στο ίδιο το ευρώ».

Μικρότερη έκθεση

Ο βασικός ερευνητής του think tank, Σάιμον Κίρμπι, σημειώνει πως η κεντρική υπόθεση της έρευνας είναι ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά αν τελικά συμβεί το απευκταίο, τότε οι κίνδυνοι για τις άλλες χώρες δεν θα είναι αμελητέοι.

«Αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, είναι σαφές ότι η έκθεση των περισσότερων ευρωπαϊκών συστημάτων είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με το 2011 ή το 2012.

Ωστόσο , μόνο και μόνο επειδή οι τραπεζικοί τομείς των χωρών όπως η Γαλλία ή η Πορτογαλία είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένοι, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα υπάρχει εκεί καμία μετάδοση της κρίσης. Πολλά από αυτά είναι πολύ αδιαφανή, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη ψυχολογία των επενδυτών, σε μια σειρά από χώρες, και αν εξετάσουμε το θέμα από την πλευρά των χωρών της περιφέρειας που βρίσκονται ακόμη σε κρίση, τότε θα δούμε πως υπάρχει ένας σαφής κίνδυνος αρνητικής διάχυσης της κρίσης. Μπορεί τώρα να είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαγραφή του χρέους

Η άποψη του NIESR για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ή την παροχή άλλων μέτρων ανακούφισης είναι αυτή που ανέλυσε, για λογαριασμό του think tank, ο Γιόχαν Πόρτες: «Το ΔΝΤ έχει πει με σαφή τρόπο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, γι' αυτό και πρέπει να διαγραφεί. Αυτό μπορεί να γίνει, να επεκτείνουν τη διάρκεια αποπληρωμής και να προσποιηθούν ότι στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει καμία διαγραφή, καθώς δεν έχει αλλάξει η ονομαστική αξία του, αλλά όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τους οικονομικούς όρους».

Και συνεχίζει: «Ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν εξακολουθούν να εμφανίζουν την Ελλάδα με ένα χρέος που φτάνει στο 180% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος. Το μήνυμα του ΔΝΤ είναι εδώ και πολύ καιρό το ίδιο. Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, είτε θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, κάτι που δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί λογικά, είτε θα πρέπει να αναγνωρίσουν την οικονομική πραγματικότητα, αν θέλουν να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ – κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε μια σημαντική διαγραφή χρέους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ grexit κούρεμα χρέους ΔΝΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ