Κρατώντας διαλλακτική στάση, αφού προηγουμένως διαπίστωσε πως η χώρα της δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα, η ΥΠΟΙΚ της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, ανέφερε πως η Ευρωζώνη δεν επεξεργάζεται κανένα Plan B.
Μιλώντας στο Bloomberg TV, η κ. Αλμπουκέρκι επισήμανε πως προσδοκία όλων είναι να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που θα είναι θετικό από όλες τις απόψεις. Σε ερώτηση τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα και αν υπάρχει κάποια «δεύτερο» σχέδιο, απάντησε: «Όχι, δεν έχουμε ένα τέτοιο πλάνο. Όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι ένα Plan B, πολύ σύντομα καταλήγει να είναι το κεντρικό σου πλάνο. Το Plan A της Ευρωζώνης παραμένει το ίδιο: να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να βρεθεί μια λύση που θα είναι κοινά αποδεκτή. Αυτό είναι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε όλοι».
Τι αποφασίσαμε στις 20 Φεβρουαρίου
Κατά την άποψή της δεν είναι αναπόδραστο να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Αντιθέτως θύμισε πως: «Στις 20 Φεβρουαρίου αυτό που αποφασίσαμε ήταν να υπάρξει μια διεξοδική προσέγγιση. Κάτι που σημαίνει πως οι θεσμοί θα είχαν τη δυνατότητα να εξετάσουν διαφορετικούς στόχους και διαφορετικούς ρυθμούς προσαρμογής. Παράλληλα να ακουστεί η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός, αλλά και να υπάρξει μια δέσμευση από την Αθήνα πως θα προχωρήσει σε κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις. Τούτο δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ευρώπης. Είναι δεδομένη η αναγκαιότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων».
Κοινή στάση
Αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει μαθήματα από το πώς κατάφερε η Πορτογαλία να ξεφύγει από τη στενωπό. Κατά την κ. Αλμπουκέρκ το πράγμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κάπως έτσι: «Δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με την άποψη της Πορτογαλίας για το θέμα της Ελλάδας, αλλά για τη συνολική άποψη της Ευρωζώνης. Και τα 18 κράτη της νομισματικής ένωσης λένε το ίδιο πράγμα. Αυτό που ζητάμε όλοι από την Ελλάδα είναι να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Φυσικά, το πώς εφαρμόζονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις διαφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ακόμη και έτσι, όμως, υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με όλους και τα οποία μπορούν να εγγυηθούν μια επιτυχία. Αυτό είναι μέρος των κανόνων που ισχύουν μέσα στην Ευρωζώνη και πρέπει να γίνονται αποδεκτοί από όλους μας».