Με τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζουν, πέρασε κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την Παιδεία.
ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες υπερψήφισαν, ενώ η Χρυσή Αυγή ψήφισε και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ψηφοφορία της Ολομέλειας, την ερχόμενη Παρασκευή. Εξηγώντας το χαρακτήρα του κατεπείγοντος με τον οποίο κατατέθηκε το νομοσχέδιο, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, ανέφερε ότι «Δεν αφήσαμε να πάει μια χρονιά χαμένη, μια γενιά χαμένη».
Από τη μεριά της ΝΔ, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, επεσήμανε την ανάγκη αυτονομίας των σχολείων, στον καθορισμό του προγράμματός τους. Όσον αφορά τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, πρότεινε να υπάρξει αυτονομία ορισμένων σχολείων για την επιλογή των μαθητών «στο πλαίσιο, βέβαια, που ορίζει ο νομοθέτης.
Η εισηγήτρια του Ποταμιού, Σταυρούλα Αντωνάκου, επεσήμανε ότι η αλλαγή στο πρόγραμμα του λυκείου είναι η τρίτη σε διάστημα τριών ετών, ενώ ζήτησε να παραταθεί η θητεία των στελεχών της εκπαίδευσης, ώστε να γίνει εκτενέστερος διάλογος, όπως θα γίνει με τους συμβούλους.
Από το ΚΚΕ, ο Μανώλης Συντηχάκης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο συνεχίζει τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παρ' όλα αυτά, ανέφερε, ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ των ρυθμίσεων, που αφορούν την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, την βάση του 9,5, την επαναπρόσληψη εκπαιδευτικών και την επανεγγραφή φοιτητών που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Θετικά προσκείμενη στις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, εμφανίστηκε στην ομιλία της η εισηγήτρια του κόμματος των ΑΝΕΛ, Σταυρούλα Ξουλίδου, η οποία, ωστόσο, επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματος.
Τέλος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι η συζήτηση με τους φορείς ανέδειξε την έλλειψη χρόνου για διάλογο και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν δημόσια πρότυπα σχολεία. «Αλλιώς, προσφέρετε δώρο στην ιδιωτική εκπαίδευση στην ουσία».