Είναι καθημερινές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Κάποια από αυτά, οι περισσότεροι δεν τα παρατηρούν καν.
Κι όμως, για τους ειδικούς, αυτές οι δέκα λειτουργίες που παρουσιάζει η ιστοσελίδα chacha.com, παραμένουν από τα... περίεργα πράγματα που κάνει το ανθρώπινο σώμα.
Κάθε ημέρα το σώμα παράγει περίπου 1,5 λίτρο σάλιου. Σε όλη τη ζωή, ο καθένας θα έχει παράξει αρκετό για να γεμίσει δύο πισίνες.
Η ταχύτητα του μέσου φτερνίσματος συνήθως ξεπερνά τα 100 μίλια την ώρα.
Το «κρακ» που κάνουν τα δάχτυλα είναι ουσιαστικά φυσαλίδες αερίου που σπάνε.
Ο πόνος στο κεφάλι που σχεδόν όλοι έχουν βιώσει τρώγοντας παγωτό οφείλεται στο «συναγερμό» στον εγκέφαλο για την αλλαγή θερμοκρασίας, όταν το κρύο παγωτό ακουμπά τον ουρανίσκο. Αυτό προκαλεί τη διαστολή της πρόσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας και αυξάνεται η ροή αίματος στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου προκειμένου να διατηρηθεί ζεστός. Η ροή του αίματος «ερμηνεύεται» από τους υποδοχείς του εγκεφάλου ως πόνος.
Οι περισσότεροι άνθρωποι «αερίζονται» 14 φορές την ημέρα. Το 1% αυτού του «προϊόντος» ευθύνεται για τη δυσοσμία, ενώ το 59% αποτελείται από άζωτο, το 21% από υδρογόνο, το 9% από διοξείδιο του άνθρακα, το 7% από μεθάνιο και το 4% είναι οξυγόνο.
Τα οξέα στο στομάχι θα μπορούσαν να διαλύσουν ένα ξυράφι. Το στομάχι δεν κινδυνεύει από αυτά γιατί τα κύτταρα εκεί αναγεννιούνται δημιουργώντας νέο τοίχωμα κάθε 3-4 ημέρες.
Η γλώσσα είναι απίστευτα δυνατή και ευέλικτη. Τεχνικά πρόκειται για ένα σύνολο μυών που λειτουργούν χωρίς τη βοήθεια οστών. Αν είχε το μέγεθος προβοσκίδας ελέφαντα, θα μπορούσε να ξεριζώσει ολόκληρο δέντρο.
Οταν τα δάχτυλα βρέχονται, συχνά παίρνουν μία «μαραζωμένη» υφή. Αυτό συμβαίνει γιατί το νευρικό σύστημα συσφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα, κάτι που γίνεται για να πιάνουν καλύτερα τα δάχτυλα παρά το νερό.
Το «καύκαλο» της πληγής αρχίζει να σχηματίζεται μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα από τον τραυματισμό. Οι χημικές πρωτεΐνες αντιδρούν με τα αιμοπετάλια, κάτι που κάνει το αίμα «κολλώδες», ώστε να σταματήσει η αιμορραγία. Από εκείνη τη στιγμή, 16 διαφορετικές χημικές ουσίες «συνεργάζονται» για να στεγνώσει το σημείο και να σχηματιστεί το «καύκαλο», ώστε να προστατευθεί από τα μικρόβια, ενώ παράγονται νέα κύτταρα δέρματος.
Μεγαλώνοντας, οι γυναίκες παρατηρούν την αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο. Πρόκειται για σημάδι γήρανσης και δεν οφείλεται σε αύξηση της τεστοστερόνης. Στην εμμηνόπαυση, η αναλογία των ανδρογόνων και των οιστρογόνων μπορεί να αλλάξει, κάτι που επίσης προκαλεί ελαφρά ενίσχυση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο.