«Chi va a letto senza cena, tutta la notte si dimena», λένε οι Ιταλοί που και καλοφαγάδες και καλοπερασάκηδες είναι. «Όποιος πάει στο κρεβάτι δίχως δείπνο, όλη τη νύχτα παραδέρνει» ελληνιστί. Ακολουθώντας λοιπόν την παροιμία των γειτόνων, βρεθήκαμε για το δείπνο μας σε έναν μικρό αυτοσχέδιο κήπο κάπου στο Κουκάκι, και είπαμε να δειπνήσουμε alla ιταλικά στο Cosca.
Με τις πρώτες ζεστές καλοκαιρινές βραδιές βγήκαν τραπεζάκια έξω, γλάστρες με πολλά λουλούδια, λευκά φαναράκια και «πειραγμένες» μουσικές και εμείς να τρώμε Linguine Gamberi με γαρίδες, ρόκα και σάλτσα από λιμοντσέλλο(!), Tagliatelle di Montalbano (ναι του γνωστού επιθεωρητή!) με σουπιές, pesto και κουκουνάρι και Spaghetti Carbonara με αυγό και παντσέτα έτσι φτιαγμένη όπως την είχαμε φάει κάποτε στην Ιταλία και όχι στην ελληνική εκδοχή με κρέμα γάλακτος.
Ήπιαμε και ένα μπουκαλάκι Soave παγωμένο και για το τέλος κρατήσαμε την –επι τόπου φτιαγμένη- Tiramissu και το σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλιας που αμέσως καταλάβαινες πως είναι σπιτικό.
Ρωτήσαμε ποιος μαγειρεύει και το όνομα αυτού, Antonio Carlone. Ναπολιτάνος. Μα πές το ντε... Limoncello σε πάστα μόνο ένας ναπολιτάνος θα το τολμούσε. Λίγο πριν φύγουμε κλείσαμε τη βραδιά με σφηνάκια λιμοντσέλο και αποχωρίσαμε με ευχαριστημένο ουρανίσκο και ζαλισμένη (απ' το soave) διάθεση ανυπομονώντας να ξαναέρθουμε για να δοκιμάσουμε και νέες γεύσεις από τον ιταλικό Νότο.
Cosca, Πραμάντων 10, Κουκάκι τηλ. 2109210229,
Ανοικτά Τρ.-Σαβ. 19.00-01.00