Κανονικά αναμένεται να καταβληθεί η δόση των 200 εκατ. στο ΔΝΤ στις 6 Μαΐου - iefimerida.gr

Κανονικά αναμένεται να καταβληθεί η δόση των 200 εκατ. στο ΔΝΤ στις 6 Μαΐου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κανονικά αναμένεται να καταβληθεί μεθαύριο Τετάρτη η δόση ύψος 200 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρει το in.gr, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή της δόσης που σχετίζεται με την αποπληρωμή τόκων, ωστόσο αγκάθι για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί η αποπληρωμή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην περίπτωση που το Δημόσιο καταβάλει τα χρήματα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να μην έχει αρκετά διαθέσιμα για τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί μερικώς, εάν ο ΟΔΔΗΧ αποκτούσε πρόσβαση στις καταθέσεις ασφαλιστικών ταμείων που έχουν έως σήμερα αρνηθεί να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος ή εάν η ΕΚΤ αύξανε το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Παρόλο που οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αποσαφηνίσει πως η Ελλάδα δεν θα υποβαθμισθεί στην κατηγορία «χρεοκοπίας», εάν απολέσει κάποια πληρωμή προς το ΔΝΤ, κάτι τέτοιο θα είχε αναμφισβήτητα ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί περαιτέρω η πολιτική σχέση της χώρας με τους επίσημους πιστωτές της και το κύρος της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ