Την άποψη πως η Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ εκφράζει ο οίκος Moody's προειδοποιώντας, παράλληλα, για το αντίκτυπο που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην επενδυτική εμπιστοσύνη.
«Εκτιμούμε ότι το άμεσο αντίκτυπο θα είναι σχετικά μικρό, η Ελλάδα είναι μικρό κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας είναι πολύ μικρό κομμάτι των ευρωπαϊκών», δήλωσε ο Αλαστερ Γουίλσον , διευθύνων σύμβουλος του τομέα κρατικού ρίσκου του οίκου, στο CNBC.
Ο Γουίλσον σημειώνει ότι «είναι δύσκολο να προβλέψεις το αποτέλεσμα στην εμπιστοσύνη και έτσι στις πιθανές συνέπειες για τις αγορές χρέους της Ευρώπης, που φυσικά είναι δυναμικές που είδαμε στην κορύφωση της κρίσης το 2011-2012».
Η έξοδος μιας χώρας από το κλαμπ των 19 κρατών αναπόφευκτα θα χτυπήσει την επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, υποστήριξε, αν και η Moody’s αναμένει μια σχετικά προσωρινή επίπτωση και την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Η αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών στο Grexit είναι ποιο δύσκολο να προβλεφθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως και η δυνατότητα της ΕΚΤ να περιορίσει τα ρίσκα μετάδοσης. «Το πιθανότερο είναι ότι τα εργαλεία που έχουν οι αρχές, και κυρίως η ΕΚΤ, θα είναι επαρκή να περιορίσουν τη μετάδοση, αλλά μπορεί να μην το πετύχουν».
Η Moody’s που υποβάθμισε την χώρα την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμά ότι η ελληνική κρίση δεν συνιστά μια στιγμή «Lehman Brothers» για την Ευρώπη. «Πιστεύουμε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι αρχές είναι σε πολύ διαφορετική θέση από αυτή που ήταν το 2012, έτσι δεν θα πρέπει να είναι μια «στιγμή Lehman», αλλά θα μπορούσε να είναι», είπε ο Γουίλσον.