Ο Κοντονής διατήρησε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ - Τέλος στα σενάρια ποδοσφαιρικού Grexit - iefimerida.gr

Ο Κοντονής διατήρησε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ - Τέλος στα σενάρια ποδοσφαιρικού Grexit

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέλος καλό όλα καλά όσον αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον κίνδυνο που υπήρχε λόγω του νέου αθλητικού νομοσχεδίου. Κυβέρνηση, ΕΠΟ και UEFA φαίνεται ότι πλέον συμφωνούν σε όλα μετά και την ανακοίνωση του Υφυπουργού Αθλητισμού ότι προστέθηκε ήδη στο άρθρο 15 η επίμαχη αναφορά για την αυτοδιοικητική λειτουργία της ΕΠΟ.

Η επίμαχη αναφορά στο άρθρο 15 για την αυτοδιοκητική λειτουργία της ΕΠΟ, προστέθηκε στον νέο αθλητικό νομοσχέδιο, κάτι που είχε προαναγγελθεί από την Τετάρτη (29/4) μετά την συνάντηση στο υπουργείο Αθλητισμού.

«Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους Κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, των οποίων είναι μέλος η ΕΠΟ», αναφέρει η πρόταση, κάτι που ήθελαν UEFA και FIFA.

Η πρόσθεση αυτή έγινε στο νόμο και όχι στην αιτιολογική έκθεση, με τον Σταύρο Κοντονή να αφήνει αιχμές και στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για το πως μετέφερε τα γεγονότα στις διεθνείς συνομοσπονδίες.

Ο Κοντονής διατήρησε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ - Τέλος στα σενάρια ποδοσφαιρικού Grexit | iefimerida.gr 0

Από 'κει και πέρα, σχετικά με το δικαίωμα του υπουργού να απαγορεύει τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η διαφοροποίηση αφορά το χρόνο εκτέλεσης της ποινής, καθώς προστέθηκε ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα ανατρέπεται ο προγραμματισμός των διεθνών συνομοσπονδιών και η ομάδα θα τιμωρείται από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Όσο για το ζήτημα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων και των καμερών στα γήπεδα, ο κ. Κοντονής δέχτηκε για τη σεζόν 2015-16, οι ομάδες των πρώτων κατηγοριών να αγωνίζονται κεκλεισμένων θυρών σε περίπτωση που τα γήπεδα που χρησιμοποιούν δεν έχουν προλάβει να εγκαταστήσουν τα ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση παράβασης θα ανακαλείται αυτόματα το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την ΕΕΑ. Η εν λόγω διάταξη προστέθηκε στο άρθρο 2 παρ.11.

Εξάλλου, προστέθηκε στο νομοσχέδιο ότι οι αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων θα λαμβάνονται υποχρεωτικά έως και δέκα ημέρες μετά τη συζήτηση της υπόθεσης για να μην υπάρχει χρονοτριβή κάτι που θέλει η ΕΠΟ και το ανταποδοτικό τέλος για την αμοιβή των δικαστικών αναστέλλεται για δύο χρόνια.

"Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χώρο, έχει ελαχιστοποιηθεί, αλλά δεν έχει εκμηδενιστεί. Την ευθύνη από δω και πέρα θα έχει η ΕΠΟ και κατ' επέκταση οι διεθνείς ομοσπονδίες" ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός, Σταύρος Κοντονής, σε σημερινή του παρέμβαση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο κατά της αθλητικής βίας.

Ο κος Κοντονής άφησε βαρύτατους υπαινιγμούς κατά της ΕΠΟ για παραπληροφόρηση των διεθνών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου σε σχέση με τον ορισμό των τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα δήλωσε πως "έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας μεταξύ των υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης, για να συγκροτήσουμε μία επιτροπή ελέγχου, που θα ξετινάζει όλα τα οικονομικά στοιχεία των ομάδων και θα λειτουργεί και υποβοηθητικά στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού".

Το νομοσχέδιο για την αθλητική βία, συνάντησε ευρεία συναίνεση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ύστερα από τις νομοτεχνικές αλλαγές που επέφερε ο υφυπουργός. Αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν επί της αρχής (καθώς το νομοσχέδιο ρυθμίζει και επίμαχα ζητήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), υπερψήφισαν τα περισσότερα άρθρα του. Κρίσιμη συμβολή στην εξέλιξη αυτή, είχαν οι χθεσινές συναντήσεις του γ.γ. της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο με τον υφυπουργό, "όπου διαπιστώθηκε πως ο κος Ινφαντίνο, νόμιζε πως τους τακτικούς δικαστές τους διορίζει ο υπουργός Αθλητισμού και εξεπλάγη όταν άκουσε πως ορίζονται με κλήρωση", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος Κοντονής.

"Δεν θέλουμε να κάνουμε υποδείξεις στις διεθνείς ομοσπονδίες και να θέσουν την ΕΠΟ υπό Επιτροπεία, αλλά να έχουν τα μάτια και τ' αυτιά τους ανοιχτά για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα" ανέφερε ο υφυπουργός. "Οι εκλογές στην ΕΠΟ αφορούν τον πυρήνα του αυτοδιοίκητου και γι' αυτό δεν έχουμε κάνει καμία πρόβλεψη στο νομοσχέδιο - αλλά έχουμε συζήτηση με τις διεθνείς ομοσπονδίες για να αλλάξει το απαράδεκτο αυτό καθεστώς, να ψηφίζουν για το Δ.Σ. της ΕΠΟ 57 άνθρωποι, και να υπάρχουν εκλέκτορες που δεν ψηφίζουν για τον εαυτό τους, αλλά για τους άλλους" ανέφερε.

Η κυβέρνηση περιμένει τις απαντήσεις της FIFA και της UEFA, ελπίζοντας πως ειδικά με την εισαγωγή τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, "μπορεί να αποκατασταθεί ένα μέρος του κύρους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που έχει βληθεί - γιατί θα υπάρχουν πλέον και άξιοι άνθρωποι που θα εκδίδουν αποφάσεις με βάση το νόμο και τον όρκο τους"

Σημειώνεται πάντως, ότι παρά το συναινετικό κλίμα της τελευταίας συνεδρίασης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατήρησαν τις ενστάσεις τους για το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, που δίνει στον υπουργό το δικαίωμα της επιβολής προστίμων και διοικητικών κυρώσεων, έστω και κατόπιν διαβούλευσης με την Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, ή τις Ομοσπονδίες.

Απέναντι στην πρόταση για την σύσταση ανεξάρτητης αρχής που να επιλαμβάνεται των κυρώσεων αυτών, ο κος Κοντονής αντέταξε πως "η πρόταση αυτή δεν είναι εποικοδομητική: Δεν είναι δυνατόν, κάθε φορά που η κυβέρνηση ή η εκτελεστική εξουσία θα έχει μπροστά της το ενδεχόμενο ή πιθανότητα να επιβάλει ένα διοικητικό πρόστιμο να συγκροτεί και μία Αρχή - γιατί τότε θα γεμίσουμε με ανεξάρτητες αρχές". Αν δε, κάποιος υπουργός ευνοήσει στο μέλλον κάποια ομάδα, "θα είναι επίορκος δημόσιος λειτουργός, και ο έλεγχος θα καταδείξει το βαθμό συνέπειας ενός εκάστου με τα καθήκοντά του".

Τέλος, για τους οπαδούς που έχουν αναρτήσει πανό σε γήπεδα της Α' Εθνικής με συνθήματα εναντίον του, ο Σ. Κοντονής παρατήρησε πως "2-3 πανό μεταφέρονται από γήπεδο σε γήπεδο - και τους λέω πως δεν ιδρώνει το αυτί μου. Ας τα κρατήσουν για προσάναμμα το χειμώνα".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σταύρος Κοντονής ΕΠΟ UEFA
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ