«Η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα προσφέρει τις μεγαλύτερες παραχωρήσεις της μέχρι σήμερα, σε έναν αγώνα δρόμου για την άρση των εμποδίων στις συνομιλίες με τους δανειστές και την εκταμίευση χρημάτων έναντι μεταρρυθμίσεων».
Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάει το Reuters τις κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση για να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με σκοπό να καταλήξει σε μια άμεση συμφωνία. «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, έπειτα από τρεις μήνες διακυβέρνησης, είναι υπό αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό και το εξωτερικό για να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ και να αποφύγει την εθνική χρεοκοπία. Η μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι πάνω από τα 3/4 των Ελλήνων αισθάνονται πως η κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε συμφωνία με κάθε κόστος και να διατηρήσει τη χώρα στο ευρώ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ενημερώνει πως η διευρυμένη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας επρόκειτο να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Brussels Group για να συζητήσουν ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσει άμεσα η Αθήνα, έτσι ώστε, ως αντάλλαγμα, να λάβει οικονομική ενίσχυση ενόψει της πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου (750 εκατομμύρια ευρώ).
Αλλάζει πολλά
Αναφέρει εν συνεχεία το Reuters: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα τερματίσει τη λιτότητα και να διαγράψει το πρόγραμμα διάσωσης. Ο Τσίπρας είχε αρνηθεί μέχρι σήμερα να αποχωρήσει από αυτό που ονόμαζε «κόκκινες γραμμές» (συντάξεις, εργασιακές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις), καθώς αποτελούσαν τον πυρήνα της ατζέντας του κόμματός του. Ωστόσο, η Αθήνα είναι έτοιμη τώρα να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, να υποχωρήσει στο θέμα των συντελεστών για το ΦΠΑ και να προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Όλα αυτά είναι ένα ξεκάθαρο σήμα ότι είναι έτοιμη να υποχωρήσει για να υπάρξει μια συμφωνία». Κάτι τέτοιο
Η πίεση
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η υποχώρηση έρχεται μετά την πίεση που άσκησαν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, αλλά η επιδείνωση της οικονομικής θέσης της χώρας μετά την υποβάθμιση της Moody's. Και μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να ανέλυσε κάποια από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ωστόσο η Ευρωζώνη εξακολουθεί να μην αποδέχεται την καταβολή «13ου μισθού» σε συνταξιούχους, όπως και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Για το τελευταίο, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως θα διαβουλευτεί με τον ΟΟΣΑ και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Ο φόβος της χρεοκοπίας
Κατά το Reuters, η κίνηση της Αθήνας να συμβιβαστεί έρχεται εν μέσω των ολοένα και εντεινόμενων ενδείξεων ότι η χρεοκοπία ή το Grexit θα είχε μικρότερη επίδραση στο υπόλοιπο της Ευρωζώνης, σε σχέση με το οικονομικό χάος στο οποίο θα έπεφτε η Ελλάδα.