Τη στιγμή που η Αθήνα επιταχύνει τις προσπάθειές της για να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές της, το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη σχεδιάζουν το Plan B που περιλαμβάνει ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» που σημειώνει πως το συγκεκριμένο πλάνο περιλαμβάνει συγκεκριμένα πράγματα. Όπως: χρεοκοπία της Ελλάδα δίχως να χρειαστεί να φύγει από το ευρώ, εισαγωγή μίνι ελέγχων για εσωτερική χρήση, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την ανθρωπιστική κρίση, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει μια προβλέψιμη κατάρρευση των τραπεζών και συνάμα να προσφέρει βοήθεια στον πληθυσμό. Αλλά όλα αυτά θα απαιτούσαν την αλλαγή της κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από μια άλλη τεχνοκρατικής φύσης.
Οι αβεβαιότητες
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με το σχέδιο αυτό είναι βαριές, ειδικά οι πολιτικές, σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προτιμήσει ο Τσίπρας τη δραχμή από το να εκδιωχθεί. Αρκετές ανησυχίες προβάλλουν και αρκετοί πολιτικοί όπως και κεντρικοί τραπεζίτες. Μια έγκυρη γερμανική πηγή αναφέρει: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα από γεωπολιτικής άποψης. Αλλά θα πρέπει να περάσει η ιδέα ότι ένα μέλος της Ευρωζώνης οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες και να τους τηρεί. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως μετά την εξαντλητική αντιπαράθεση με την Ελλάδα, αν βγει από το ευρώ, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».
Δωμάτιο πολέμου
Αυτό που πριν από καιρό ήταν μια ανατριχιαστική σκέψη, τώρα συζητείται ανοιχτά – ακόμη και αν η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ σημαίνει ότι η είσοδος στη ζώνη δεν είναι πλέον «μη αναστρέψιμη». Από την άλλη, αναφέρει το δημοσίευμα, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η ΕΚΤ και το Βερολίνο είναι κλεισμένοι σε ένα «δωμάτιο πολέμου» και συζητούν ανοιχτά το χειρότερο σενάριο.
Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών το είπαν ανοιχτά στο πρόσφατο Eurogroup στη Ρίγα, ενώ και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενσ Βάιντμαν το επισήμανε σε όλους τους τόνους. Η ημερομηνία που τρομοκρατεί την Ευρώπη είναι η 12η Μαΐου, οπότε και η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει το ΔΝΤ, ενώ στο μεταξύ στα κυβερνητικά γραφεία των χωρών της Ευρωζώνης δεν έχει φτάσει ούτε ίχνος πρότασης από την Αθήνα.
Σόιμπλε και Μέρκελ
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η θέση της Μέρκελ είναι λιγότερο σκληρή από αυτή του Σόιμπλε, αλλά πλέον υπάρχουν πολλές χώρες που ακολουθούν ακόμη πιο σκληρή γραμμή από αυτή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. Για να καταλήξει: «Φαίνεται πως η ανάπτυξη των σεναρίων καταστροφής λειτουργούν ως απάντηση στις προκλήσεις της Αθήνας που τρέχει με τρελή βιασύνη προς τη χαράδρα».