Μπαρόζο:«Η Ελλάδα θα παραμείνει, μέλος της ζώνης του ευρώ» - iefimerida.gr

Μπαρόζο:«Η Ελλάδα θα παραμείνει, μέλος της ζώνης του ευρώ»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, θα πρέπει όμως να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο και στην ώρα τους, δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Θα πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους και να βγουν μόνες τους στις αγορές», κατέληξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Ζοζέ Μπαρόζο συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σήμερα τη μεγαλύτερη κρίση στην Ιστορία της, γι αυτό κάλεσε τα κράτη μέλη σε ενότητα και ζήτησε από τη Γερμανία και τη Φινλανδία να ενισχύσουν το ταμείο στήριξης για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είπε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για την χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκε κατά την ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της έκδοσης εν καιρώ ευρωομολόγων στη ζώνη του ευρώ και διατύπωσε επισήμως την πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρώπη.

"Οταν η ευρωζώνη θα έχει στη διάθεσή της τα αναγκαία μέσα για να διασφαλίσει τόσο τη συνοχή, όσο και την πειθαρχία, η έκδοση κοινών ομολόγων θα θεωρείται φυσική και θα είναι επωφελής για όλους", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομιλία του "για την κατάσταση της Ενωσης".

Σύμφωνα με τον Ζοζέ Μπαρόζο, ο όρος για την έκδοση ευρωομολόγων θα ήταν αυτά να είναι "ομόλογα σταθερότητας", πράγμα που σημαίνει ότι η νομισματική ένωση θα διαθέτει ένα αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας των χωρών της ευρωζώνης.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα αποφέρει 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα κράτη μέλη χορήγησαν βοήθεια και εγγυήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ύψους 4.600 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι καιρός αυτός ο χρηματοπιστωτικός τομέας να προσφέρει τη δική του συμβολή στην κοινωνία", είπε.

Τρισέ: «Πάρτε αποφασιστικά μέτρα»

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ ζήτησε αποφασιστικά μέτρα από την Ελλάδα, σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera. Την ίδια ώρα κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να υλοποιήσουν πλήρως τις αποφάσεις της συνόδου της 21ης Ιουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ