Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να βρίσκεται σήμερα πιο κοντά από ποτέ στο να δει την Ελλάδα να εγκαταλείπει το ευρώ, όμως κατι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Ο επικεφαλής ανταποκριτής της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες Μαξ Χόφμαν παραθέτει τους πέντε λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη του, δεν θα συμβεί τελικά ένα Grexit. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τέταρτος λόγος, καθώς ο ανταποκριτής του γερμανικού Μέσου αναφέρει ότι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας ξέφυγε από τον ιδεαλιστή και ονειροπόλο χαρακτήρα του και κατάλαβε ποια είναι η δουλειά που έχει να κάνει.
1. Ενα «Graccident» δεν είναι τόσο αναπόφευκτο όσο νομίζετε
Το «Graccident» πρωτοχρησιμοποιήθηκε ως όρος από γερμανικά Μέσα έπειτα από σύνθεση της λέξης Greece (Ελλάδα) και accident (ατύχημα). Κατά τον Χόφμαν, το ατύχημα που θα προκληθεί από ένα Grexit δεν θα είναι ατύχημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρωζώνη.
«Κατά τους τελευταίους μήνες, ακούγαμε ξανά και ξανά ότι μόλις οι Ελληνες χάσουν μια δόση προς το ΔΝΤ, είναι και επίσημα απένταροι, οι τράπεζες θα κλείσουν και ένα αναπόφευκτος αυτοματισμός θα οδηγήσει τα πράγματα εκεί που πρέπει να πάνε. Τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι ακριβώς. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα κηρύξει αμέσως χρεοκοπία της Ελλάδας. Θα πρέπει να γίνει επίσημα, κάτι το οποίο θα πάρει μέρες. Ακόμα και τότε όμως, η Λαγκάρντ έχει ακόμα κάποιο πολιτικό χώρο ευλυγισίας αν ο Έλληνες υποσχεθούν να αλλάξουν. Η Ελλάδα θα φύγει από το κοινό νόμισμα κόντρα στις επιθυμίες των άλλων μελών κι εξ ολοκλήρου από λάθος; Στην πραγματικότητα, οι θεσμοί δεν είναι τόσο ανίσχυροι».
2. Μια έξοδος δεν θα κάνει τη συμφωνία φτηνότερη
«Οι Ελληνες βγαίνουν από τη νομισματική ένωση. Και τότε τι; Θυμηθείτε τον κίνδυνο της μόλυνσης που επικαλούμαστε συχνά. Οι κερδοσκόποι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να οδηγήσουν την Πορτογαλία ή και την Ιταλία στη χρεοκοπία. Αυτές τις μέρες, η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τέτοιου είδους σενάρια από ό,τι ήταν μερικά χρόνια πριν, αλλά κανένας στις Βρυξέλλες δεν θα μπορούσε να το αποκλείσει εντελώς.
»Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάποιο τρόπο ακόμα και μετά από μια έξοδο, γιατί διαφορετικά αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη οικονομική κατάρρευση. Δεν έχει σημασία αν η Ελλαδα θα εξακολουθήσει να είναι ακόμη μέλος της ΕΕ ή όχι, η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει. Και αυτό δεν δείχνει πολύ φτηνότερο από το να κρατήσεις τους έλληνες μέσα στη νομισματική ένωση».
3. Γεωπολιτική ανοησία
Η Ελλάδα «βρίσκεται μέσα στα ασταθή Βαλκάνια, παραδοσιακός φίλος της Ρωσίας, εντελώς ανοιχτή στους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο. Θέλουν τα μέλη της ΕΕ να οδηγήσουν τέτοια χώρα στην πλήρη απομόνωση, με ανυπολόγιστες γεωπολιτικές επιπτώσεις; Αυτές τις μέρες, η απάντηση μπορεί να βρεθεί στα λόγια πολλών Ευρωπαίων πολιτικών που αιτιολόγησαν την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα όχι για οικονομικούς, αλλά για γεωστρατηγικούς λόγους».
4. Επιτέλους, ο Τσίπρας κατάλαβε
«Κάποιοι αναλυτές στις Βρυξέλλες λένε ότι το πολύ κακό κλίμα και κατ' επέκταση κάκιστο αποτέλεσμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα ήταν το καθοριστικό σημείο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε ότι δεν έχει άλλους άσους στο μανίκι του και έτσι αναδιάρθρωσε τη διαπραγματευτική του ομάδα. Αυτό δείχνει ότι η Τρόικα συνομιλεί και πάλι με ανθρώπους που κατανόησαν τι πρέπει να κάνουν και δεν είναι απλά ονειροπόλοι και ιδεαλιστές».
5. Μια ένωση είναι πάντα ένωση
«Αν τελικά πραγματοποιηθεί μια έξοδος της Ελλάδας, τότε η νομισματική ένωση δεν θα είναι πλέον μια αληθινή ένωση. Θα είναι περισσότερο κάτι σαν ένα δίκτυο συναλλαγματικής ισοτιμίας, ή τουλάχιστον έτσι θα δείχνει. Το κίνητρο για να δημιουργηθούν στενοί οικονομικοί και πολιτικοί δεσμοί θα σημαντικά πιο αδύναμο. Θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την ευρωπαϊκή ιδέα των προηγούμενων δεκαετιών. Πλέον, οι μεγάλοι της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν αυτό το σενάριο από το να συμβεί».