Πού κάνει πίσω η κυβέρνηση στις προεκλογικές της υποσχέσεις - iefimerida.gr

Πού κάνει πίσω η κυβέρνηση στις προεκλογικές της υποσχέσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ύστατη προσπάθεια για μία «ενδιάμεση συμφωνία» με τους δανειστές -το αργότερο τις πρώτες μέρες του Μαΐου- καταβάλλει η Αθήνα.

Αμεσος στόχος είναι να αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση και η ρευστότητα της οικονομίας και να διατηρήσει η κυβέρνηση έστω τις βασικές «κόκκινες γραμμές» της.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, έδωσε το περίγραμμα των υποχωρήσεων τις οποίες προτίθεται να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, επιμένοντας κατά κύριο λόγο μόνο στο ασφαλιστικό -το οποίο, όπως όλα δείχνουν, πηγαίνει για τον Ιούνιο- με τους εταίρους να επιμένουν για μείωση στις επικουρικές συντάξεις.

Αντιθέτως, στο θέμα του ΦΠΑ η κυβέρνηση εμφανίζεται πολύ πιο ευέλικτη. Αντιπρότασή της είναι να συλληφθεί η φοροδιαφυγή -από τη μη απόδοση του ΦΠΑ στα τουριστικά μέρη- μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, είτε μέσω της επιβολής φόρου «πολυτελούς διανυκτέρευσης». Επιπλέον, εξετάζεται η αναγόρευση σε κακούργημα της μη απόδοσης ΦΠΑ.

Στα εργασιακά, όπου επίσης καταγράφονται διαφωνίες καθώς οι δανειστές επιμένουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η Αθήνα «παγώνει» την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων για το επόμενο διάστημα σε ένδειξη καλής θέλησης και τα παραπέμπει για το εγγύς μέλλον.

Και στις ιδιωτικοποιήσεις πάντως, έχουν γίνει βήματα πίσω. «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές όταν πουλάς σε καλές τιμές. Αν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας σε ΔΕΣΦΑ, πώληση ακινήτων, Ιπποδρόμου αλλά και του Αστέρα.

Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως θα υπάρξει διάταξη που θα προβλέπει την πλήρη αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και πιθανότατα την περαιτέρω αξιοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Ανοιχτό το θέμα για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων αναφορικά με το περιεχόμενο της ρύθμισης για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αλλά και για το χρόνο κατάθεσής της στη Βουλή (δηλαδή αν θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που καταρτίζεται αυτές τις ημέρες ή όχι).

Αυτό αναφέρουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και όπως σχολίασαν σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ίδιο ισχύει και για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα "κόκκινα" δάνεια για τα οποία υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές.

Το Brussels Group συνεδριάζει με νέα σύνθεση

Με στόχο την άρση του αδιεξόδου συνεδριάζει στη Βελγική πρωτεύουσα η «Ομάδα των Βρυξελλών», στα μέλη της οποίας έχουν δοθεί σαφείς εντολές ώστε να επικεντρωθούν στα σημεία αγκάθια και να μελετήσουν κωδικό προς κωδικό όλα τα πιθανά αντίμετρα για την εξεύρεση λύσης.

Από την ελληνική πλευρά, η σύνθεση του Brussels Group είναι ανανεωμένη και μετέχουν: Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο ειδικός σύμβουλος και δεξί χέρι του Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρης Λιάκος, ενώ καλά ενημερωμένες πηγές λένε με νόημα πως «αγνοείται» η τύχη της κυρίας Έλενας Παναρίτη.

Στο Brussels Group το πολυνομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση

Το πολυνομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση με βάση τη «λίστα Βαρουφάκη», στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, αναμένεται να τεθεί υπόψη του Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα. Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνεδρίαση της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης», χθες στη Βουλή, προσθέτοντας ότι στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται μόνον τα 18+8 σημεία της «λίστας Βαρουφάκη».

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, στο νομοσχέδιο δεν θα περιληφθούν οι ρυθμίσεις για την προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι όποιες συζητήσεις για το ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς θα γίνουν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του Ιουνίου και μάλλον πριν από το τέλος του συγκεκριμένου μήνα. Εξάλλου, ο ίδιος διέψευσε εκ νέου τη φημολογία για δήθεν επιβολή έκτακτης εισφοράς.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συζητηθεί και στο Euro Working Group, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί μετά το Brussels Group.

Σπριντ ενημέρωσης σε κόμμα και κυβέρνηση ενόψει…συμφωνίας

Με το βλέμμα...στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για όλες τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης τα κομματικά όργανα με την πτέρυγα Λαφαζάνη να δείχνει τα «δόντια» της και να επιδίδεται σε ολονύκτια-μαραθώνια συνεδρίαση.

Μάλιστα, τα στελέχη της δεν κρύβουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους πως δεν μπορεί να είναι επωφελής μια «ετεροβαρής» συμφωνία με τους δανειστές «η οποία μας οδηγεί σε στραγγαλισμό».

Αξιόπιστες πηγές πάντως, σημειώνουν στο iefimerida.gr ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να μετέφερε το μήνυμα της υποχώρησης σε κάποια σημεία από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να οδηγηθούμε σε αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης και να μην υπάρξει συντριβή.

Με ορίζοντα δε, το πολυνομοσχέδιο και τις διατάξεις αυτού, συνεδριάζει αύριο και το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα με διακηρυγμένο στόχο να έχει ψηφιστεί πριν το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης Μαΐου, για να πειστούν οι δανειστές και να υπάρξει έστω και μερική εκταμίευση της δόσης ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ρεπορτάζ: Στέλλα Α. Γκαντώνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση συμφωνία μέτρα Brussels Group
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ