Μετά την απόφαση Τσίπρα για νέα διαπραγματευτική ομάδα και την προσθήκη Τσακαλώτου, οι αγορές φαίνεται ότι είδαν με θετικό μάτι τα νέα με την «περιθωριοποίηση» Βαρουφάκη.
Μάλιστα, το Bloomberg με τον τίτλο «Οι αγορές χαίρονται με τα νέα για τον Βαρουφάκη» δείχνει έκδηλα το κλίμα ευφορίας που υπάρχει τις τελευταίες ώρες στις διεθνείς αγορές.
Μάλιστα, γίνεται λόγος για «ευφορία στις αγορές και κλίμα συσπείρωσης στο Χρηματιστήριο, ενώ πέφτουν οι αποδόσεις οι αποδόσεις των ομολόγων μετά από υψηλά επίπεδα κάτι που δείχνει υψηλές πιθανότητες συμφωνίας», ενώ και ξένοι ανταποκριτές μέσω του Twitter αναδεικνύουν την άνοδο στις αγορές μετά τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις λιγότερες αρμοδιότητες που έχει πια στα χέρια του ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.
«Η Ελλάδα έκοψε τα φτερά του Βαρουφάκη»
Η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια νέα ομάδα διαπραγμάτευσης με την Ευρωζώνη, παρουσιάστηκε από το Bloomberg σε άλλο άρθρο του με την φράση «έκοψαν τα φτερά του Βαρουφάκη».
Στο δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου γίνεται λόγος για την αποτυχία του Ελληνα ΥΠΟΙΚ να φέρει αποτέλεσμα τρεις μήνες παρουσίας του και στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να εκταμιεύσει την δόση.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο η διαχείριση των καθημερινών επαφών με τους πιστωτές αναλαμβάνεται πλέον από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ο ρόλος του κ. Βαρουφάκη θα περιοριστεί στην επίβλεψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων με Ευρωζώνη και ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μιχαηλίδη, στρατηγικό αναλυτή της «Royal Bank of Scotland», αυτή η αλλαγή με τον Τσακαλώτο και τον Βαρουφάκη δεν είναι και τόσο ουσιαστική, από τη στιγμή που ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ παραμένει αυτός που θα διαπραγματεύεται στο Eurogroup με τους ομολόγους του, ωστόσο ταυτόχρονα αποτελεί και μία κίνηση τακτικής του Αλέξη Τσιπρα μετά τα όσα έγιναν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας την περασμένη Παρασκευή.
Ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος σημειώνει στο Bloomberg για την προσθήκη Τσακαλώτου που βλέπει με θετικό μάτι «Η κυβέρνηση έχει χάσει πολύ χρόνο και έχασε πολλούς φίλους της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ενας επείγον ανασχηματισμός είναι αναγκαίος για τον εξορθολογισμό της διαπραγμάτευσης, για να υπάρχει μια ομάδα με μεγαλύτερη αξιοπιστία στα μάτια των εταίρων».
«Εξωφρενικά ακατάλληλη η αναφορά στον Ρούσβελτ»
Η φράση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ που χρησιμοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δημοσίευσή του στο Twitter την Κυριακή, με την οποία απαντούσε στους επικριτές του, ήταν ένας ακόμη λόγος για να δεχθεί τα πυρά του Bloomberg.
«Γιατί ένας μισητός άνθρωπος μιλά εκ μέρους της Ελλάδας;», είναι ο τίτλος του σχετικού κειμένου του αμερικανικού πρακτορείου, στο οποίο μεταξύ άλλων σχολιάζεται με αυστηρό τρόπο και αυτή η ανάρτηση του υπουργού Οικονομικών, στην οποία έγραψε «Είναι ομόφωνο το μίσος τους για εμένα και καλωσορίζω το μίσος τους. Μία φράση κοντά στην καρδιά μου (και την πραγματικότητα) αυτές τις ημέρες».
«Ο Ρούσβελτ προσπαθούσε να κερδίσει τις εκλογές, ενάντια σε αυτό που περιέγραψε ως ''παλιούς εχθρούς της ειρήνης: επιχειρηματικά και οικονομικά μονοπώλια, κερδοσκοπία, απερίσκεπτη τραπεζική, ταξικός ανταγωνισμός, τοπικισμός, πολεμική κερδοσκοπία''.
Αυτό το πλαίσιο κάνει το σχολιασμό του Βαρουφάκη για την κατάστασή του τόσο εξωφρενικά ακατάλληλη και βαθιά λυπηρή. Ακόμη δείχνει ότι έχει την τάση να αντιμετωπίσει τους δανειστές ως ορκισμένους εχθρούς», σχολιάζει το Bloomberg.
Ο Μαρκ Γκίλμπερτ που υπογράφει το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ότι συχνά ο κ. Βαρουφάκης ακούγεται σαν να επικεντρώνεται μόνο στο να κερδίσει το εγχώριο ακροατήριό του. Οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών στην Ευρώπη έχουν ενοχληθεί τόσο που πλέον δεν φαίνονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν μαζί του, συμπληρώνει.
Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research και το 51,3% που εξέφρασε θετική άποψη για τον υπουργό Οικονομικών, το Bloomberg αναφέρει «μακάρι να ήταν τόσο δημοφιλής ανάμεσα στους συναδέλφους του που ελέγχουν το ευρώ και κατά συνέπεια έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη μοίρα της Ελλάδας από ότι το εκλογικό σώμα».
Ο Γκίλμπερτ αναφέρει και το σενάριο ότι ο υπουργός Οικονομικών θα χρησιμεύσει ως αποδιοπομπαίος τράγος «για να τον πετάξουν και να κατηγορηθεί όταν η ελληνική κυβέρνηση θα έχει υποχωρήσει από τις εκλογικές υποσχέσεις της για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών».
Αυτό φαίνεται ως επικίνδυνο παιχνίδι, σχολιάζει. «Υποθέτει ότι μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ των σημερινών συνομιλητών, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά απίθανο», εξηγεί.
«Αν ο Βαρουφάκης, κατά δική του παραδοχή, είναι ομόφωνα μισητός σε εκείνους που θα έπρεπε να προσπαθεί να πείσει, η σημερινή ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση ανασχημάτισε τη διαπραγματευτική ομάδα θα έπρεπε να είναι καλά νέα», τονίζει το Bloomberg που καταλήγει:
«Η Ελλάδα θα έχει τις νέες φωνές που χρειάζεται για να μιλούν εκ μέρους της. Ο χρόνος και τα λεφτά τελειώνουν, ας ελπίσουμε ότι τα νέα πρόσωπα θα μπορέσουν να βγάλουν την Ελλάδα από το αδιέξοδο στο οποίο είναι τώρα».