Αποκρατικοποιήσεις και εργασιακή εφεδρεία τα σημεία τριβής - iefimerida.gr

Αποκρατικοποιήσεις και εργασιακή εφεδρεία τα σημεία τριβής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τελειώνει όπως όλα δείχνουν το θρίλερ της επιστροφής της Τρόικας στην Αθήνα, αλλά από το κλίμα που υπάρχει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, φαίνεται ότι θα ξεκινήσει νέο θρίλερ αναφορικά με την αποτίμηση των μέτρων που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.

Είναι ενδεικτικό ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας περίμεναν μέχρι τέλους τις επιστολές από την Αθήνα για τα εν λόγω μέτρα, πριν ανακοινώσουν ανεπισήμως ότι επιστρέφουν στην Ελλάδα, ενώ αίσθηση προκάλεσε αν μη τι άλλο το ότι αφενός το ΔΝΤ ζήτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του επιστολή- δέσμευση από Πρωθυπουργό χώρας αφετέρου η απογοήτευση που εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ παρόντος του Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο, για την αποχώρηση της Τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, όπως όλα δείχνουν θα είναι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, καθώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της Τρόικας για την αποτελεσματική εφαρμογή του. Προκειμένου να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις μετά το μεγαλοπρεπές φιάσκο της σχεδόν μηδενικής ανταπόκρισης από τις διοικήσεις των εν λόγω φορέων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα αναλάβουν να "τρέξουν" οι εποπτεύοντες υπουργοί και το βράδυ της Τρίτης έγινε η πρώτη σύσκεψη. Ωστόσο, υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι "εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 10% με την εργασιακή εφεδρεία, μπορεί να έχουμε άμεσες απολύσεις", προετοιμάζοντας επί της ουσίας το έδαφος για τις διαβουλεύσεις με τη Τρόικα.

Άλλο σημείο τριβής θα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ για τα "κλειστά" επαγγέλματα, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Τρόικας στον επανασχεδιασμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς δεν αλλάζει μόνο ο προγραμματισμός των κινήσεων αλλά και ο στόχος των εσόδων που περιορίζεται στα 4 δισ ευρώ, παρά το ότι το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει 5 δισ ευρώ.

Όσον αφορά στο θρίλερ της εκταμίευσης της δόσης, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί έως τη τελευταία στιγμή, με τον κ. Βενιζέλο να διαβεβαιώνει ότι όλα γίνονται σε συνάντηση με τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, που είναι σε γνώση της Τρόικα, αλλά από την άλλη να παραμένουν οι φωνές που επισημαίνουν ότι εάν η αξιολόγηση της Τρόικας δεν είναι θετική, δεν πρόκειται να δοθεί η 6η δόση...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ