WS Journal: Ποιες χώρες πιέζουν έντονα για επιβολή plan B στην Ελλάδα - iefimerida.gr

WS Journal: Ποιες χώρες πιέζουν έντονα για επιβολή plan B στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πάγωμα των διαπραγματεύσεων, η θυελλώδης σύσκεψη στη Ρίγα, αλλά και η έλλειψη πρόθεσης από την Αθήνα να προχωρήσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, έχουν κάνει πολλούς μέσα στην Ευρωζώνη να μιλούν για το περιβόητο Plan B.

Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με στόχο την επίσπευση των διαπραγματεύσεων, αρκετοί στην Ευρωζώνη είναι εκνευρισμένοι από την έλλειψη προόδου. Και δεν φαίνεται να μετριάζει την ανυπομονησία τους ούτε το γεγονός ότι οι τεχνικές συζητήσεις με το Brusells Group ξεκινούν τη Δευτέρα.

Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, υπήρξε μια μικρή ομάδα υπουργών που ξεπέρασαν το ταμπού να μην εκθέτουν ακραίες απόψεις δημοσίως και έκαναν λόγο για ένα Plan B που περιελάμβανε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και η Ελλάδα έφτασε ως τη χρεοκοπία.

Ποιοι θέλουν Plan B

Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι από τους υπουργούς της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Λιθουανίας και γρήγορα απορρίφθηκε από τον κ. Ντάισελμπλουμ. Αυτό επιβεβαιώνουν και αξιωματούχοι που βρέθηκαν μπροστά στα γεγονότα. Εκείνοι αντέτειναν πως μετά από πέντε χρόνια δεν υπάρχει πλέον άλλος χώρος για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και ότι δεν μπορεί να υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθεί το ήδη υπάρχον.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Ντούσαν Μράμορ εξηγεί τι θέση του ως εξής: «Η δική μου άποψη ήταν να περίπου το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εγκαίρως μια συμφωνία για νέο πρόγραμμα και η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μόνη της τον εαυτό της και δεν βελτιώσει τη ρευστότητά της».

Δυσάρεστο σημείο

Κατά την εφημερίδα, η προοπτική μη επίτευξης συμφωνίας βάζει τους φορείς χάραξης πολιτικής σε μια δυσάρεστη κατάσταση: να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να δουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί έναντι του βουνού του χρέους της, το οποίο διακρατείται από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης που έχουν δανείσει την Ελλάδα περισσότερα από 180 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι τώρα, ο σχεδιασμός ενός πλάνου έκτακτης ανάγκης είχε κρατηθεί μυστικός από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα. Αμφότεροι κατάστρωναν τα πλάνα τους δίχως να έχουν άμεση επικοινωνία ή κάποιο κεντρικό συντονισμό. Αν, λοιπόν, αυτά τα πλάνα περάσουν σε επίσημο επίπεδο, μέσω των υπουργών Οικονομικών, τότε θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και να οδηγήσουν σε μια ανεπιθύμητη έκβαση. Ίσως γι' αυτό και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για δίλημμα γύρω από το εναλλακτικό πλάνο για την Ελλάδα.

Από το 2012

Από το 2012 η Γερμανία είχε στα χέρια της ένα λεπτομερές πλάνο για μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία, αναφέρει ένας αξιωματούχους. Τρία χρόνια μετά, αυτό το πλάνο θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιουδήποτε σχεδίου αντίδρασης. Αν και αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέτασαν και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και συνάμα να παραμείνει στη νομισματική ένωση. Η αλήθεια είναι ότι πίσω από τη σκηνή, η πίεση προς την Αθήνα αυξάνεται και αρκετοί αρχίζουν να σκέφτονται τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, έτσι ώστε να αποτραπεί περαιτέρω εκροή καταθέσεων. Ο κ. Μράμορ συνιστά: «Το Plan B μπορεί να είναι οτιδήποτε».

Οι θιασώτες του Plan Β

Η αλήθεια είναι ότι η αυξανόμενη προθυμία για σχέδια έκτακτης ανάγκης δείχνουν πως οι δύο πλευρές δεν έχουν συγκλίνει καθόλου. Ειδικά, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο κ. Βαρουφάκης συγκρούστηκε με υπουργούς όπως ο Κάζιμιρ της Σλοβακίας – ειδικά στο θέμα των συντάξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η ώθηση για ένα εναλλακτικό πλάνο δίδεται από τις τρεις χώρες που ξοδεύουν λιγότερα για την κοινωνική ασφάλιση σε σχέση με την Ελλάδα, αν και ακόμη και η Γαλλία και η Ιταλία που μέχρι τώρα κρατούσαν ήπια στάση, πίεσαν με τη σειρά τους τον Βαρουφάκη.

Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει την παραδοξότητα: το Σχέδιο Β΄μπορεί να μετατραπεί πολύ γρήγορα σε Σχέδιο Α' και παρομοίασε την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας με τη διαδικασία που ξεκίνησε το 1989 με την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο. «Αν είχα πει εκ των προτέρων ότι είχαμε ένα σχέδιο επανένωσης, ο καθένας θα έλεγε ότι οι Γερμανοί είναι τελείως τρελοί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ