Μέρκελ: «Η Γερμανία θέλει ισχυρή Ελλάδα» - iefimerida.gr

Μέρκελ: «Η Γερμανία θέλει ισχυρή Ελλάδα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διπλό «μήνυμα» έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. «Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα», είπε αλλά τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, παραπέμποντας στην επικείμενη έκθεση της Τρόικας.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η τρόικα και μετά θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να τη βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.

Παραδέχθηκε, όμως, ότι οι Έλληνες σηκώνουν μεγάλο βάρος και πληρώνουν για πράγματα για τα οποία δεν ευθύνονται: «Ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, για τις οποίες ίσως δεν ευθύνεται άμεσα», είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος και επανέλαβε ότι η Γερμανία αναμένει την αξιολόγηση της τρόικας και σημείωσε πως εκτός από περικοπές η Ελλάδα χρειάζεται και ανάκαμψη.

Τέλος, στην ερώτηση αν θα ενισχυθεί περαιτέρω ο EFSF, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο γερμανικός κυβερνητικός σχηματισμός θα έχει την πλειοψηφία ώστε να ανταποκριθεί στα δέοντα.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει «ισχυρή πολιτική βούληση» για να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές αλλαγές, και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μπει η χώρα σε έναν ασφαλή δρόμο. Επανέλαβε για πολλοστή φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πλήρως «τα αναγκαία μέτρα» και αναγνώρισε πως «οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι δύσκολες».

«Με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου η Ε.Ε. έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει για να ισχυροποιήσουμε το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για πρωτόγνωρη κατάσταση σε «αχαρτογράφητα νερά» έκανε λόγο ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι είναι «λογικό να υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις», διευκρινίζοντας πάντως ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι πρέπει «για να μπει η χώρα σε μια πορεία ασφάλειας».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «κακοφωνία σε διεθνές επίπεδο» που δημιουργεί ανασφάλεια, ενώ σχετικά με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου είπε ότι η Ελλάδα από την πλευρά της «κάνει ό,τι μπορεί» και πως οι αποφάσεις «έδειξαν την αποφασιστικότητά μας σε συλλογικό επίπεδο».

Χαρακτηρίζοντας ως πολύ θετική εξέλιξη την παρουσία κλιμακίου παροχής τεχνογνωσίας εκ μέρους της Κομισιόν στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης, ότι η Ελλάδα πέραν της αντιμετώπισης της κρίσης, θα αναδείξει και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τόσο για να σταθεί στα δικά της πόδια, όσο και για να συνεισφέρει σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Στόχος της Ελλάδας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η μείωση του ελλείμματος και εξέφρασε την ελπίδα ότι την άνοιξη του 2012 η ελληνική οικονομία θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ