Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματά τους, αυξήθηκαν και εντάθηκαν την περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη.
Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: «Η αξιοπρεπής εργασία των γυναικών προϋπόθεση για την ισότητα των φύλων» που οργάνωσε το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής - Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι πολιτικές λιτότητας τόσο στην Ευρώπη όσο και ειδικότερα στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και να ενταθούν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα, τους μισθούς τους αλλά και την επαγγελματική τους ανέλιξη.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το 65% της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα αφορά γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη λιγότερο εξασφαλισμένη ασφαλιστική τους πορεία. Μάλιστα, ως προς αυτό, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα ο περιορισμός των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Όπως είπε, πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα ενοικίασης εργαζομένων (οι περισσότεροι είναι γυναίκες), όπως και οι υπεργολαβίες στον δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, ο κ. Στρατούλης ανέφερε πως τα στοιχεία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) τα τελευταία πέντε χρόνια δείχνουν ότι οι παραβιάσεις δικαιωμάτων εργαζόμενων γυναικών έχουν αυξηθεί, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα μητρότητας. Σημείωσε, δε, ότι πολλές γυναίκες, επιστρέφοντας στην εργασία τους, μετά την εγκυμοσύνη τους, έχουν να αντιμετωπίσουν την υποβάθμισή τους (σε ό,τι αφορά τη θέση ευθύνης) ή/και τη μείωση του μισθού τους. Σχετικά με όλα αυτά, ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σ.ΕΠ.Ε. Ο υπουργός ανέφερε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενισχύσει κοινωνικές παροχές όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Η γενική γραμματέας Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα ανέφερε ότι η συγκεκριμένη γενική γραμματεία ήταν τελείως υποβαθμισμένη τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά ότι «και το αίτημα της ισότητας πήγε πίσω και η διεκδίκησή του έφτασε να φαντάζει πολυτέλεια». Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αναθεωρήσει και να εκσυγχρονίσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που αφορά σε μια σειρά από τομείς (εργασία, εκπαίδευση κ.λπ.).