Σκληραίνει τη στάση της η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας για το Κυπριακό, συνδέοντας ευθέως τη λύση, με την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από τη μεγαλόνησο.
«Αν η Τουρκία θέλει λύση μέσα στο 2015, τότε πρέπει να αποσύρει πολύ σύντομα τα στρατεύματά της από την Κύπρο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε επίσης με τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με την ηγεσία του American Jewish Committee.
Στις 20:30 ώρα Ελλάδος θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ θα παρακαθήσει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο think-tank Council on Foreign Relations με θέμα τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Νίμιτς για την πορεία των διαπραγματεύσεων γύρω από το ζήτημα της πΓΔΜ, το όνομα, και για τη συζήτηση που κάνουμε για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οπως είπε μελέτησαν τις δέκα τελευταίες μέρες, μια σύμπτωση σε ορισμένα σημεία που μπορεί να είναι η αφετηρία για έναν τέτοιο διάλογο. «Ενημέρωσα, επίσης, τον κ. Νίμιτς ότι εμείς θέλουμε να συνεχίσει ο διάλογος και να λάβει υπόψη του το γεγονός ότι πίσω από το όνομα κρύβεται και ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση των σχέσεων εκείνων που θέλουμε εμείς, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης» επεσήμανε.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησαν γύρω από τα ζητήματα της προόδου ή μη και της ελπίδας που έχουμε για την λύση του Κυπριακού προβλήματος, για την διαπραγμάτευση που με απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης θα ξεκινήσει.
«Μιλήσαμε πολύ πιο σύντομα για την πΓΔΜ, γιατί φαίνεται ότι ήδη τον έχει ενημερώσει ο κ. Νίμιτς, και μιλήσαμε πιο εκτεταμένα για τα προβλήματα των μεταναστευτικών κυμάτων που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Διαπιστώσαμε ότι είναι ένα ζήτημα που η δική μας Κυβέρνηση, η ελληνική, το έθεσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε:
«Να ξέρετε πόσο παρεξηγήθηκε το γεγονός ότι επεσήμαινα σε όλη την Ευρώπη τους κινδύνους να μας προκύψουν τέτοια κύματα μετανάστευσης, και μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να πουν ότι εγώ έλεγα ότι θα τα στείλω αυτά. Εγώ έκανα μια πολιτική ανάλυση που, δυστυχώς ή ευτυχώς, επιβεβαιώθηκε».
Επανέλαβς ότι η Ελλάδα επιθυμεί και για τον εαυτό μας και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο. «Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. αν δεν συμβεί αυτό. Δεν θα πρόκειται για μια λύση, θα είναι μία εικονική λύση ή για μία ψευδαίσθηση λύσης και θα κοροϊδευόμαστε» υπογράμμισε. Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση Τσαβούσογλου για λύση εντός του 2015, απάντησε: «Νομίζω ότι οι Τούρκοι, αν θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί».
Τέλος, όταν ρωτήθηκε τι περιμένει από την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου για τα ενεργειακά, Άμος Χόσταην την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Από τον Ειδικό Απεσταλμένο για τα ενεργειακά μας ειπώθηκε ότι θα φέρει μια πολύ δημιουργική και οικονομικά συμφέρουσα πρόταση για αξιοποίηση της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου και ελπίζω να έχει συμπεριλάβει στην πρόταση που μας φέρνει και τα σημεία που υπενθύμισα και στο συνάδελφό μου κ. Τζον Κέρυ».