Ετοιμος για συμβιβασμό δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, μετά την εκρηκτική συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι ομόλογοί του κράτησαν πολύ αυστηρή στάση απέναντι στον ίδιο και την Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του από τη Ρίγα ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε χαρακτηριστικά «Θέλουμε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς για να προσθέσει «Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».
Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η συζήτηση για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν έντονη, πλην όμως δήλωσε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση.
Ο υπουργός εξήγησε ότι «όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις» ταυτόχρονα όμως δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την έλλειψη προτάσεων που συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών ομολόγων του.
Ανέφερε επίσης ότι πολύ συχνά οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζωνη δίνουν την εντύπωση ότι με πρόσχημα τις διαβουλεύσεις στο τεχνικό επίπεδο δεν θέλουν να ενημερώνονται για τις ελληνικές προτάσεις.
Ως προς το θέμα μιας ενδεχόμενης συνάντησής του με τους εμπειρογνώμονες εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τους υποδεχτεί ακόμη και στο γραφείο του στην Αθήνα αν θεωρούσε πως έτσι θα υπήρχε λύση των προβλημάτων. Πλην όμως συνέχισε και είπε πως τα πραγματικά προβλήματα είναι ουσίας και όχι διαδικασίας.
«Σκληρό ροκ» και σφυροκόπημα
Κατά τη διάρκεια του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την ανησυχία τους για την μικρή πρόοδο της Ελλάδας, ενώ, ξένα μέσα μεταδίδουν πως το κλίμα ήταν ιδιαίτερα εχθρικό προς τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετοί δημοσιογράφοι, λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου για το Eurogroup σχολίαζαν στο Twitter ότι ο κ. Βαρουφάκης περνούσε δύσκολα μέσα στη συνεδρίαση και πως δεχόταν σφυροκόπημα από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών.
Η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian μετέδωσε ένα από τα tweets σχολιάζοντας: «Μπορεί παρακαλώ κάποιος στη Ρίγα να δώσει στον κύριο Βαρουφάκη ένα σφουγγάρι και μία πετσέτα; Φαίνεται πως είχε ένα πολύ κακό πρωινό».
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Edward Scicluna έκανε λόγο για «πλήρη κατάρρευση» στην επικοινωνία των δύο πλευρών.
Από την άλλη, το Bloomberg αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να δέχτηκε «σφυροκόπημα» από τους απογοητευμένους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταφέρει το Bloomberg, o Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε έντονη κριτική από τους ομολόγους του στο Eurogroup που διεξάγεται στη Ρίγα, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ως «άνθρωπο που σπαταλάει τον χρόνο, ερασιτέχνη και τζογαδόρο».
Σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση του τι ακριβώς ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατηγόρησαν τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ ως ανεύθυνο και τον κατηγόρησαν ότι σπαταλάει το χρόνο και ότι λειτουργεί ως ερασιτέχνης και τζογαδόρος.
Τα τρία «όχι» που εισέπραξε η Ελλάδα στο Eurogroup
Παράλληλα, η Ελλάδα εισέπραξε τρία «όχι» από τους εταίρους. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν ότι τις δύο πλευρές τις χωρίζει μεγάλο χάσμα, όπως φάνηκε στη Ρίγα της Λετονίας.
- «Oχι» σε υπο-δόση με αντάλλαγμα ενδιάμεση συμφωνία
- «Oχι» σε νέο πρόγραμμα στήριξης χωρίς μια πλήρη συμφωνία
- «Oχι» σε έκτακτο Eurogroup αν δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
Οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας
Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης αντέταξε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν θα προχωρήσει σε
- Αμεση μείωση συντάξεων ειδικά των επικουρικών
- Πλειστηριασμούς 1ης βασικής κατοικίας
- Πρωτογενή πλεονάσματα επόμενων ετών τα οποία θα υποθάλπουν τον ρυθμό ανάπτυξης
Αντιθέτως αναφέρθηκε σε σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθεί στο φορολογικό πλαίσιο στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών και στην αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου.
Η Μέρκελ ζήτησε μεταρρυθμίσεις για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ
Λίγη ώρα μετά το Eurogroup, η Γερμανίδα καγκελάριος, σε δηλώσεις της, σημείωσε ότι «Ολες οι πλευρές εργάζονται για μια λύση» και υπενθύμισε την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ συμπλήρωσε.